Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyelőre nem lesz német csapaterősítés

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 3. 10:10

Németország üdvözli Obama új afganisztáni stratégiáját, de katonát egyelőre nem ad – foglalható össze az amerikai elnöki beszéddel kapcsolatos berlini álláspont. Mind Angela Merkel kancellár, mind Guido Westerwelle külügyminiszter szerda délután megerősítette, hogy német csapaterősítésről egyelőre nem lehet szó.

Sem a kancellár, sem a külügyminiszter nem zárta ki egyértelműen, hogy Németország a későbbiekben nem küld pótlólagosan katonákat az ázsiai országba, de mindketten ismételten utaltak arra: a német kormány minden fajta döntéssel megvárja az Afganisztánnal foglalkozó, jövő januári ENSZ-konferenciát.

Ulrich Wilhlem kormányszóvivő nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy a londoni nemzetközi konferenciát Németország, Franciaország és Nagy-Britannia közösen kezdeményezte, mégpedig azzal a céllal, hogy az afgán kormány bevonásával közösen határozzák meg a jövőbeni támogatás menetét és ehhez kapcsolódóan – az afganisztáni helyzet stabilizálódásának függvényében – a kivonulás lehetséges stratégiáját. Németország a londoni konferencián született határozatok fényében hoz majd döntés afganisztáni kontingensének esetleges erősítéséről – jelentette ki a szóvivő.

Angela Merkel az amerikai elnök által vázolt új afganisztáni stratégiát jónak tartja – közölte a szóvivő, hozzátéve: a kancellár külön üdvözli azt, hogy Obama felvázolta a kivonulás perspektíváját, és ennek kezdetére vonatkozóan külön időpontot is említett. Ez az időpont – azaz 2011 júliusa – a német csapatok számára is irányadó lehet – fogalmazott a kancellár nevében a kormányszóvivő. Ulrich Wilhelm kiemelte azt is: német értékelés szerint az amerikai elnök egyértelmű jelzést küldött az afgán kormánynak, az Egyesült Államok szövetségeseinek és a nemzetközi közösségnek arra vonatkozóan, hogy Washington eltökélt az afganisztáni stabilitás biztosítására.

Sajtójelentések szerint az Egyesült Államok 2000-2500 pótlólagos katonát kért Németországtól, amit Berlinben hivatalosan nem erősítették meg. Szakértők valószínűnek tartják, hogy Németország a jövő év első felében csapaterősítést hajt végre, de nem kizárt, hogy nem elsősorban a katonai erőfeszítésekben, hanem a polgári újjáépítésben, illetve az afgán rendőrök kiképzésében kíván fokozottabban közreműködni.