Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyiptomban kötött ki a gázai segélyhajó

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 16. 7:09

Kikötött a Gázai övezetbe segélyt szállító líbiai hajó az egyiptomi el-Arís kikötőjében, szállítmányát kirakodás után a Vöröskereszt veszi át – közölte Gamal Abdel Makszúd, a kikötő vezetője csütörtökön. Az Amalthea nevű hajó a Szeif al-Iszlám Kadhafi alapítványa által összegyűjtött mintegy 2000 tonnányi segélyt próbált meg közvetlenül a palesztin övezetbe szállítani.

A gyógyszereket és élelmiszereket az egyiptomi Rafah határátkelőn át szállítják a Gázai övezetbe, a többi rakomány Kerem Salom izraeli határállomáson át jut el a palesztinokhoz.

Az Amalthea nevű hajó a Szeif al-Iszlám Kadhafi alapítványa által összegyűjtött mintegy 2000 tonnányi segélyt próbált meg közvetlenül a palesztin övezetbe szállítani. Fedélzetén a 12 fős legénységen kívül 15 palesztinbarát aktivista tartózkodott.

A hajó szerda este horgonyzott le el-Arís közelében, miután az út szervezői úgy döntöttek, hogy az erőszak elkerülése érdekében mégsem törik át a palesztin terület körül érvényben lévő izraeli blokádot.

A Gázai övezetet 2007 óta irányító Hamász szélsőséges palesztin mozgalom arra szólította fel a palesztinbarát szervezeteket, hogy továbbra is indítsanak segélyszállítmányokat a Gázai övezetbe, és ne hagyják abba fáradozásaikat az izraeli blokád megszüntetéséért. “Az arab és iszlám országokból érkező hajók fontos szerepet játszanak, hiszen nemzetközi porondon is felhívják a figyelmet a palesztin nép szenvedésére" – mondta a Hamász vezetője, Iszmáil Haníje.

Haníje szerdán felszólította a zsidó államot, hogy ne csak enyhítsen a palesztin enklávéval szemben érvényben lévő szigorú korlátozásokon, hanem véglegesen számolja fel azokat. A Hamász szerint kalózkodásnak nevezik azt, amit Izrael csinál, mivel nemzetközi vizeken kényszerített egy hajót arra, hogy megváltoztassa haladási irányát.

Az izraeli kormány úgy véli, többé nincs ok arra, hogy a segélyszervezetek hajókkal küldjék szállítmányaikat a Gázai övezetbe, hiszen az élelmiszereket és a gyógyszereket korlátozás nélkül juttathatják el a térségbe a szárazföldi útvonalakon keresztül. A tengeri blokáddal pedig a zsidó állam azt próbálja megakadályozni, hogy katonai célra használható eszközök jussanak a Hamász birtokába.