Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éjszaka is képesek a mentésre

Kutató-mentő gyakorlaton a H145M helikopter

Szöveg: MH Kiss József 86. Helikopterdandár | Fotó: az alakulat felvételei |  2024. február 28. 8:32

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

H145M_kutató_mentő_gyakorlat

A gyakorlat első három napján párhuzamosan futottak az események: a szolnoki helikoptervezetőknek megkezdődött az elméleti felkészítés, emellett zajlott a pápai kutató-mentő állomány H145M fedélzeti tevékenységére történő szakkiképzése is.

A felkészítés második felében a helikopterdandár hajózói is megkezdték kutató-mentő repüléseiket. Két H145M helikopter egyszerre teljesített fokozatosan nehezedő feladatokat, amelyeket az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ illetékesei és a Szolnokra kihelyezett szakember közösen koordináltak.

Az ötödik napon már nehezített körülmények között, hegyes vidéken kellett szimulált mentési feladatokat teljesíteni, olyan területen, ahol a mentések csak a fedélzeti csörlők használatával valósulhattak meg. A gyakorlat éjszakai művelettel zárult, melynek során a kutatást és a mentést éjjellátó szemüveggel hajtották végre a katonák.