Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ejtőernyő probléma miatt nem repülhetnek az F–35-ösök

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. február 3. 10:42

A Pentagon január 30-i, hétfői bejelentése szerint átmenetileg leállították néhány F–35-ös vadászrepülőgép repüléseit és a nagyobb sebességgel történő földi üzemeltetését, mivel problémákat találtak a katapultülések ejtőernyőivel.

A tiltás az Edwards légibázison üzemelő F–35-ösök közül hat A verziójú gépet érint, ezek mellett kilenc gép nem repülhet az Eglin légibázison, illetve három a fort worth-i gyárban sem. A Patuxent Riverben állomásozó tengerészeti gépekre mindez nem vonatkozik, mivel azok régebbi katapultülésekkel üzemelnek.

A Pentagon és a Lockheed közleménye szerint az ülések ejtőernyőit a Martin Bakernél egy hibás procedúra miatt fordítva hajtogatták. A gyártó cégek jelenleg együttműködve dolgoznak a hiba kijavításán, hogy lehetőleg minél hamarabb, körülbelül tíz nap múlva már a helyesen hajtogatott ejtőernyővel újra üzemelhessenek a gépek.

A floridai Eglin bázison lévő gépekkel egyelőre csak földi próbákat végeznek, ezeket folytathatják majd, nyáron pedig a tervek szerint elkezdhetik a bázison a pilóták kiképzését. A gyárban lévő három gép az első repülésére vár egyelőre, ezt a hiba kijavításáig nem teljesíthetik. A gyártás alatt lévő többi gépet a probléma nem érinti, mivel azok még messze vannak a kész állapottól.