Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elindultam szép hazámból

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Tóth László |  2021. január 22. 14:49

A napokban debütáló kétszáz részes "Elindultam szép hazámból" című rádiósorozattal vált trilógiává az a Kossuth Rádión naponta hallható műsor, amelynek minden epizódját a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Katonai Filmstúdiójában rögzítették. A legújabb sorozat történeteit Reviczky Gábor színművész hangján ismerhetjük meg.

20210121-elindultam-szep-hazambol (2)

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján indul az Elindultam szép hazámból című rádiósorozat, amelyet a Mi, magyarok (2019) és a Hiszek egy hazában (2020) című elődjeihez hasonlóan a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Katonai Filmstúdiójának hangstúdiójában rögzítettek az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság közös megbízásából.

Mint a rádióműsort beharangozó január 20-i sajtótájékoztatón elhangzott, a kétszáz részes, naponta jelentkező sorozat a Kossuth Rádión lesz hallható minden nap, közvetlenül a reggeli fél hetes Krónika című műsort követően.

Az MTI tudósítása szerint V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy az új sorozatban a legkiválóbb, a szülőföldjüket elhagyni kényszerülő honfitársaink életútját mutatják be: tudósokét, mérnökökét, papokét, katonákét, művészekét, sportolókét, jogászokét, közgazdászokét és politikusokét. A sorozat „a nemzetünk, a híres kis Magyarország legszebb arcát szeretné megrajzolni" – fogalmazott a miniszteri biztos, hozzátéve: hisz abban, hogy a bemutatandó kiválóságok példájából napjaink megpróbáltatásainak leküzdéséhez is erőt meríthetünk. Gadácsi János, a rádiósorozat készítője kijelentette: az új rádiósorozatban olyan emberek szerepelnek, akikről itthon nem biztos, hogy hallottunk, de ott, ahol élnek, nagyot alkottak és jó hírünket vitték a világban.

20210121-elindultam-szep-hazambol (3)

A január 22-i első adás Karikó Katalinról, biokémikusról, a BioNTech cég alelnökéről szól, akinek a szabadalma alapján fejlesztették ki a koronavírus okozta COVID-19 betegség elleni oltások egyikét.

Reviczky Gábor színművész, aki a hangját adta a sorozathoz, arról beszélt, hogy eddig ismeretlen történetekkel és fantasztikus emberekkel ismerkedhetett meg a műsor készítése során. „Ezek az emberek mind-mind magyarok tudtak lenni az utolsó pillanatig" - fogalmazott.

A Katonai Filmstúdió munkatársai számára mindig nagy megtiszteltetés olyan projektekben részt venni, amelyeknek köszönhetően méltán híres és elismert művészeket fogadhatnak a katonai film- és hanganyag-gyártás otthonában. Az elmúlt évek során olyan neves előadók kölcsönözték hangjukat a stúdió alkotásaihoz, mint Mécs Károly, Csernák János, Korbuly Péter, Hevér Gábor, Nemcsák Károly és Szabó Sipos Barnabás.

20210121-elindultam-szep-hazambol (1)