Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elismerés a parancsnoknak

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Debreceni Egyetem |  2022. szeptember 5. 18:07

A Debreceni Egyetem ünnepi tanévnyitó szenátusi ülésén címzetes egyetemi tanár kitüntető címet vehetett át dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka.

debrecen3

Mint az a szeptember 4-ei ünnepségen elhangzott, 2022-ben csaknem tízezer, egyetemi esküjét letevő hallgató kezdheti meg tanulmányait a nagymúltú Debrecen városában, idén a 485. tanévét megkezdő felsőoktatási intézményben. A szenátusi ülés zárásaként a Debreceni Egyetem címeket és kitüntetéseket adományozott azoknak a személyeknek, akik nagymértékben hozzájárultak a hazai és nemzetközi intézmények közötti kapcsolatok fejlesztéséhez, valamint az egyetem oktatóinak és hallgatóinak érdekében tartós és kimagasló tudományos és szakmai tevékenységet végeztek.

debrecen1

A Debreceni Egyetem és szenátusa a Bölcsészettudományi Kar Tanácsának javaslatára, a kar honvédelmi katonai vonatkozású tantárgyainak gondozásában és a karral hosszú távra visszanyúló, kiemelkedő szakmai kapcsolatok ápolásában kifejtett, magas színvonalú munkássága elismeréseként címzetes egyetemi tanári kitüntető címet adományozott dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagynak, a Magyar Honvédség parancsnokának.

Mint Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy kiemelte: a Debreceni Egyetemnek és a Magyar Honvédségnek számtalan közös programja van. A honvédelmi és haderőfejlesztés egy nagyon komplex program, ami nem csupán a fegyverek és más haditechnikai eszközök beszerzéséről szól. Ez a program nem megvalósítható a felsőoktatás nélkül. Valóban XXI. századi technológia érkezik a Magyar Honvédséghez, s ennek a kezeléséhez, üzemeltetéséhez és a továbbfejlesztéséhez elengedhetetlenek az olyan intézmények, mint amilyen a Debreceni Egyetem. Az együttműködésre kiváló példa volt a júniusban a Debreceni Egyetem Innovációs Központjában megrendezett verseny, ahol különböző autonóm járművek tudását tesztelhették – ezek a különleges eszközök már nem a jövőt, hanem a jelent mutatták be. Ezek továbbfejlesztése nem csupán az egyetem és a Magyar Honvédség, de az egész ország érdekét szolgálják, hangsúlyozta Ruszin-Szendi Romulusz.

debrecen2

Emellett azt is fontosnak tartom, hogy a honvédelem átfogó ismerete minden felsőoktatási tanintézményben megjelenjen, s erre a Debreceni Egyetem több, mint nyitott, tette hozzá az altábornagy.

„Úgy gondolom, hogy a hazánktól keletre jelenleg is zajló háború, illetve a déli határaink mentén tapasztalható feszültség miatt egyre többen érzik, hogy a katonák nem csak azért kellenek, hogy az alaprendeltetésükből fakadó feladatokat ellássák. Ha ezt sikerül egy tágabb környezetbe helyezni, akkor remélem, hogy a jövő generációja, például azok a fiatalok, akik most kezdték meg az egyetemi tanulmányaikat már el fogja tudni helyezni ezt a tudást is az egyetemi évek alatt kapott információk között” – fogalmazott a Magyar Honvédség parancsnoka.

Címkékelismerés