Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előzetes felkészítés Szolnokon

Szöveg: S.L. törzsőrmester | Fotó: a szerző felvételei |  2021. február 10. 7:17

Öt előretolt repülésirányító (Joint Terminal Attack Controller, JTAC), valamint tizenkét összhaderőnemi tűzmegfigyelő (Joint Fires Observer, JFO) jelölt előzetes felkészítését kezdte meg február elején az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Előretolt Repülésirányító Csoport (ERICS).

JTAC és JFO előzetes felkészítés Szolnokon (2)

A csoporthoz, valamint az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárhoz tartozó oktatók a felkészítés során elméleti és gyakorlati foglalkozásokon keresztül ismertetik a NATO-ban és az Amerikai Egyesült Államok haderejében alkalmazott szabályzókat, tereptan ismereteket, híradástechnikát, valamint a szakterület által alkalmazott eszközöket.

A JTAC-jelöltek később a szlovén légierő, míg a JFO-jelöltek az Amerikai Egyesült Államok légierejének Németországban található Levegő-Föld Műveleti Iskolái alapképzésein vesznek majd részt.

JTAC és JFO előzetes felkészítés Szolnokon (3)

A felkészítésen több katonai szervezet - az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred és az MH 25. Klapka György Lövészdandár - JFO-jelöltjei vesznek részt. Szakmai képzésük részeként a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtiszképző Kar tüzér tisztjelöltjei is jelen vannak a felkészítésen, megfigyelőként.

Az oktatók a friss műveleti tapasztalataikat is beépítették a foglalkozásokba, hiszen az afganisztáni hadszíntéren a bázis előretolt repülésirányítóinak jelenléte 2009 óta folyamatos.

JTAC és JFO előzetes felkészítés Szolnokon (1)