Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pilótaélet egy modern hadseregben

Szöveg: Zavodnyik Blanka | Fotó: archív |  2021. február 10. 8:07

Pilótákat, repülésirányítókat és repülőműszaki szakembereket is képez a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon működő állami légiközlekedési szakán. A végzettek általános katonai-, és speciális, légiközlekedési ismeretekkel is rendelkeznek, így jó eséllyel helyezkedhetnek el az állami szféra repüléssel és légiközlekedéssel foglalkozó szervezeteinél.

nke_kicsinyített

„Izgalmas, változatos, modern képzési program, sok gyakorlati felkészüléssel: szimulációk, repülési gyakorlatok, légi-járművek üzemeltetése” – jellemezte hívószavakkal a képzést Palik Mátyás ezredes, az állami légiközlekedési képzés szakfelelőse. A repülési dékánhelyettes azt is elmondta, hogy akik itt tanulnak, azok vezethetnek negyedik generációs harcászati repülőgépeket, új beszerzésű, ultramodern helikoptereket és speciális szállító repülőgépeket, s munkájukat a legmodernebb irányítási rendszerekkel felszerelt repülőtereken végezhetik.

A képzés második felében a tisztjelöltek három szakirány közül választhatnak: állami légijármű-vezetővé, katonai repülésirányítóvá vagy katonai repülőműszaki szakemberré válhatnak, érdeklődésüknek megfelelően. A nemzeti légiforgalmi ismereteken túl, légvédelmi irányítóként vagy vadászpilótaként a NATO irányítási rendszerét is kitanulhatják a hallgatók a nyolc féléves képzés alatt, amely során repülésbiztonsági, légierőharcászati ismeretekkel, rádiókommunikációs eljárásokkal és a légiközlekedési rendszerekkel is megismerkednek.

TOT_7737_kicsinyített

A végzett hallgatók, immár tisztként munkájuk során légvédelmi készültségi szoltálatot látnak el, védik Magyarország légterét a légtérsértőkkel szemben, valamint segítik a bajba jutott repülőgépek személyzetét. A felkészítés, majd a szolgálat fontos része, hogy a humanitárius munkában is szerepet vállaljanak: katasztrófák során emberéleteket mentsenek, segélyeket juttassanak el a rászorulóknak, vagy éppen a levegőből oltsák a tüzet. Munkájukat modern radarberendezések, URH adó-vevők és egyéb speciális irányítás-technikai eszközök segítik, de tevékenységük nélkül a repülőgépek sem emelkednének a levegőbe. „Munkájukat Kelet-Közép-Európa legmodernebb hadseregében, annak a legelitebb fegyverneménél, a légierőnél végezhetik, ugyanakkor ezek a szakmák nagy fegyelmet igényelnek és fokozott leterheltséggel járnak” – hangsúlyozta Palik Mátyás ezredes.

mi17_7_kicsinyített
Forrás: uni-nke.hu