Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első alkalommal rendeztek elöltöltő fegyveres világkupát

Szöveg: Imets Dóra önkéntes műveleti tartalékos főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. augusztus 9. 17:44

Az MH Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság izbégi lőtere adott helyet az első elöltöltő-fegyveres hosszútávlövész világkupának augusztus 1-7. között.

hosszutavlovesz vilagkupa  (4)

A Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége szervezésében, a Magyar Sportlövők Szövetsége, valamint a Honvédelmi Sportszövetség szoros együttműködésével rendezték meg hazánkban az első nemzetközi fegyveres hosszútávlövész világversenyt Izbégen. A rendezvényen nyolc ország 40 lövésze vett részt.

A verseny egy héten keresztül tartott, minden nap különböző lőtávolságokból lőttek a versenyzők. A versenyszámok különlegessége, hogy a 19. századi elöltöltő fegyverekkel (eredeti darabokkal, valamint pontos másolataikkal) versenyeznek 300-1000 yard (1 yard 0,91 méter) közötti távolságokban. A versenyszámok három kategóriába sorolhatók: elöltöltő eredeti fegyverek; elöltöltő replika fegyverek; és a hátultöltő fegyverek, melyek szintén egylövetűek és fekete lőporral működnek.

A lövés nyílt irányzékokkal történik, fekvő pozícióból (300, 500, 600, 900, 1000 yard), nem lehet a puskát megtámasztani, itt a lövész tudásán múlik minden. A lövészethez használt egyetlen technikai eszköz, a digitális találatértékelő kamera, amit teljes egészében a magyar szövetség dolgozott ki és fogadtatta el a nemzetközi szervezettel.

A verseny kapcsán dr. Német Balázs versenyigazgató, a szervező bizottság elnöke elmondta: a játék lényege, hogy míg a fegyver adott, a versenyzők a saját töltetüket önállóan dolgozzák ki. A lőszert, a lövedékeket, a töltényt – amennyiben hátultöltő, a lőpor töltetet is ők mérik ki, valamint választják meg a típusát és mennyiségét.

hosszutavlovesz vilagkupa  (5)

A lövészet során nagyon sok tényezőre kell figyelni, de alaptételük. hogy ,,a fegyverünk pontos és a lövész jó”. Utána kezdődik a játék, például, hogy tudják-e kontrollálni az időjárási viszonyokat, felismerik-e a külső hatások adta negatív vagy pozitív lehetőségeket. A versenyigazgató szerint a lövészet tudományának egy olyan szegmense jelenik meg, ami nem csak a technikán, hanem 80 százalékban az emberen múlik, elmondható, hogy a technika tulajdonképpen nem segítség. A kamerarendszeren kívül - ami gyakorlatilag helyettesíti az élő erőt - nincs más technikai eszköz, ami használnak. Hozzátette: összesen 6 magyar lövész van, minden kategóriában van magyar versenyző.

„Győztest több kategóriában hirdettünk, a nyeremény az oklevélen és érmen kívül a dicsőség. Ez egy olyan sport, amit az embert azért csinál, mert szereti, itt a legnagyobb ajándék a versenyzők számára az egymás iránti elismerés, a barátság és maga a játék élménye” – árulta el dr. Német Balázs.

Az esemény létrejöttét segítette a Szentendrei Hivatásos Tűzoltóság, a Szigetmonostori Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Leányfalui Önkéntes Tűzoltó Egyesület is.