Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elszántság és lelkesedés hajtja a székesfehérvári kadétokat

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba, Somogyi Gábor törzszászlós |  2021. augusztus 31. 14:05

Motivációs táborban készültek az előttük álló tanévre a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Technikum és Szakképző Iskolájának diákjai. A fiatalok az intézményben elindított Honvéd Kadét Program első évfolyamára nyertek felvételt.

20210828-motivacios-tabor  (1)

A tábor katonai foglalkozásait az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái szervezték. A nap során - egyebek mellett - akadálypálya-foglalkozás és közelharc bemutató is szerepelt a programban, de fegyverzet-, gép- és harcjármű-technikai, illetve híradótechnikai foglalkozásokon is részt vettek a fiatalok, akiket leendő osztályfőnökük is elkísért a rendezvényre. 

A motivációs tábor résztvevőit Csizmadia Lajos főtörzszászlós, az alakulat vezénylőzászlósa fogadta, aki sikeralapú gondolkodásmódot kért tehát tőlük. Ugyanakkor - mint mondta - a csapatmunka is nélkülözhetetlen a katonák életében. „Valaki lehet gyorsabb, erősebb a másiknál, de más-más jellegű feladatban akár a gyengébb is sikeresebbnek bizonyulhat és abban bizonyíthat. Ez igaz lesz a jövőre is, tanulmányaikra is” – húzta alá a vezénylőzászlós, aki a bajtársiasságról, vagyis az egymás felé irányuló bizalomról is szót ejtett. „Nem élünk vissza a másik bizalmával és segítjük egymást!” – mondta.

A fiatalok ötéves kadétképzésben vesznek részt: ezért is lényeges számukra egy másik alapgondolatot rögzíteni: az összetartás fontosságát, a fáradtabb társ motiválását. Elszántság, lelkesedés, biztonság és az élő erő védelme – ezek a fogalmak hangzottak még el a vezénylőzászlós részéről.

20210828-motivacios-tabor  (10)

„Szeptember elsején kezdik tanulmányaikat a diákok, 30 fős osztálylétszámmal” – mondta Balogh Ágnes, a kadétok osztályfőnöke. Mint emlékeztetett: a gyerekek képzésük kezdetén egy békatábornak nevezett program részeként érkeztek a laktanyába.

Az osztályfőnök kiemelte, hogy a beiratkozáskor sokukról kiderült: vagy ismerős vagy családi indíttatásból választották a kadétképzést, ám, az is sokakat motivált, hogy idősebb – 10-11. évfolyamos - diáktársaik több éve végeznek ilyen irányú képzést és csak jókat hallottak tőlük. Érdekesség, hogy többen nem a környékről, hanem Budapestről és a főváros térségéből jelentkeztek a képzésre. Hozzátette: a kadétok az ötödik év végén kapják kézhez szakmai és érettségi bizonyítványukat.

20210828-motivacios-tabor  (19)

Az apostagi Dombi György Márkot kisgyerek kora óta vonzza a honvédelmi pálya. „Hetedikben láttam egy katonai suli által tartott kiképzést. Azt mondták, ha kibírok egy honvédelmi tábort, akkor menjek katonai képzésre. Másodjára voltam már táborban, most pedig itt vagyok” – mondta a kadétjelölt, aki új tudást és persze bajtársiasságot vár az előtte álló esztendőktől. Mint fogalmazott: azért is jelentett nagy élményt számára az eltelt nap, mert laktanyában még nem járt és páncélozott járművön sem ült. A táborban látottak közül a kézitusa és a közelharc érdekli leginkább, emellett pedig elsősorban a természettudományrólk szóló tantárgyakat várja.