Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elvi egyetértés az új START-szerződésben

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 3. 8:12

Az Egyesült Államok és Oroszország elvi egyetértésre jutott a nukleáris hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új START-szerződésről – jelentette kedden a The Wall Street Journal című amerikai gazdasági napilap washingtoni tisztségviselőkre hivatkozva. A WSJ szerint a szerződés aláírására „egy hét és két hónap közötti” időt kell várni.

Hétfőn Genfben újabb forduló kezdődött a két fél között, és ezen jelen van az amerikai tárgyalóküldöttség vezetője, Rose Gottemoeller is, hogy segítségével a végső formába öntsék a megállapodás szövegét, majd fáradságos munkával a szerződések nyelvezetére fordítsák le azt – közölte egy meg nem nevezett tisztségviselő. „Elképzelhető még némi finomítás, de a mi szemszögünkből minden kérdést érintettünk" – mondta.

Az orosz Nemzetbiztonsági Tanács titkára kedden Újdelhiben úgy nyilatkozott, hogy az aláírás márciusra-áprilisra várható.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szintén kedden Moszkvában azt mondta: Oroszország kész mindent elkövetni a START-szerződés létrejötte érdekében.

Az új START-szerződésnek a tavaly decemberben lejárt START-I. szerződés helyére kell lépnie. A Bush-kormányzat idején érvényesülő feszültségek után Barack Obama amerikai elnök hivatalba lépésével az orosz-amerikai viszony jelentősen javult, s a felek igyekeztek még a korábbi szerződés lejárta előtt megkötni az újat, ez azonban az idő rövidsége miatt nem sikerült.