Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékezés a tatai jogelődökről

Szöveg: Pogrányi Zoltán |  2008. december 19. 13:11

Jogelőd szervezetei emlékére, és katonái előtti tisztelgésül avattak emléktáblát december 18-án Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál.

Az ünnepségen részt vettek az 1961-ben megalakult 11. Harckocsi Hadosztály, az 1. Gépesített Hadtest, az 1. Katonai Került Parancsnokság, valamint a jogutód szervezetek volt parancsnokai, képviselői.
A dandár parancsnoki épületében, a jogelőd szervezetek parancsnokságainak is otthont adó épületben megtartott rendezvény Huszti András dandártábornok köszöntőjével kezdődött.

A köszöntést követően Dr. Mórócz Lajos nyugállományú vezérezredes, a Hadosztály egykori törzsfőnöke mesélte el a lövészdandár elődjei megalakulásának történetét, munkáját, majd ezt követően került sor az emléktábla avatására.
Avató beszédében Huszti tábornok, a 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka elmondta, hogy ma, a dandár katonái is azt az utat járják, amelyet az elődök is tapostak.
Kiemelte, hogy a jogelőd szervezetek parancsnokai, katonái fektették le mindannak a gondolkodásmódnak az alapját, amely a mai napig jellemzi a „tatai katonát". Ez pedig nem más, mint a szolgálat hittel és becsülettel, Hazánk, Magyarország érdekében.

A megemlékezés zárásaként a jogelőd szervezetek képviseletében Borsits László nyugállományú vezérezredes és Terecskei Tibor nyugállományú vezérőrnagy, a tatai Honvéd Bajtársi Klub nevében Básti Gyula és Szekeres József nyugállományú ezredes és a 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka és parancsnokhelyettese helyezték el az emlékezés koszorúit.