Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emléktáblák örökítik meg Zrínyi téli hadjáratát

Szöveg: Padányi József vezérőrnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. augusztus 6. 17:43

A Honvéd Kulturális Egyesület kezdeményezésére, Babócsa és Barcs önkormányzatainak támogatásával újabb lendületet kapott a Zrínyiek tetteire való emlékezés. Július 29-én - emlékezve és emlékeztetve az 1664-ben, Zrínyi Miklós vezette téli hadjárat sikerére - emléktáblát avattak a két településen.

Téli hadjárat emléktábla avatás

Az európai mércével is kiemelkedő katonai művelet során, az ezeken a helyeken álló török erősségeket a keresztény csapatok elfoglalták és megszállták. A Zrínyi-Újvártól induló és oda érkező hadjárat során további várakat is megszálltak a keresztény csapatok, majd elpusztították az eszéki hadihidat, megnehezítve a török utánpótlást. A hadi vállalkozás hatalmas visszhangot váltott ki Európában, Zrínyi Miklós nevétől volt hangos a legtöbb királyi udvar. Nem fukarkodtak az elismerésekkel sem, hiszen a francia király 10 000 arannyal, a spanyol király az Aranygyapjas renddel jutalmazta.

Ahogy dr. Négyesi Lajos ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar oktatója és az emléktáblák kihelyezésének ötletgazdája fogalmazott: „a helyben élők legyenek büszkék arra, hogy földjükön ilyen haditettek születtek és emlékezzenek azokra, akik mindenüket feláldozták hazájuk felszabadítására a török iga alól.”

Az emléktáblák kihelyezése folytatódik, szeptemberben Őrtiloson (Zrínyi-Újvár) és Berzencén, majd később a nevezetes hadjárat többi helyszínén is méltó helyükre kerülnek az egységes szerkezetű, de mindig az adott helyet bemutató táblák. A rendezvényeken részt vett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar több oktatója és hallgatója is, akik a Ludovika-történeti Kutatóműhely tagjaiként, ezen a héten Zrínyi-Újvárnál folytatták évtizede indított kutatásaikat, a hadirégészet eszközeivel segítve a Zrínyiek emlékezetének ápolását.

Téli hadjárat - Barcs
Téli hadjárat - Babócsa
Kapcsolódó cikkek