Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékugrás a magyar ejtőernyős katonák tiszteletére

Szöveg: MH Pápa Bázisrepülőtér | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2020. szeptember 20. 18:09

A második világháború idején, Sülysáp határában elesett három magyar ejtőernyős katona tiszteletére tartottak megemlékezést a napokban az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

Kismartoni_Mátyás31_200915

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai a nyár végén végeztek feltárást Sülysáp határában, ahol három magyar honvéd földi maradványait találták meg. Az 1944 novemberében elesett katonák mellett egyéb leleteket, többek között egy eredeti, ritkaságszámba menő ejtőernyős jelvényt is találtak. A relikvia Pápához való kötődése kétségtelen: 1939-ben a vitéz Bertalan Árpád százados által szervezett 1. Magyar Királyi Honvéd Ejtőernyős Század (később zászlóalj) Pápára települt, állandó szolgálati helyet biztosítva az ejtőernyős katonák számára, akik hasonló jelképet viseltek egyenruhájukon.

Kismartoni_Mátyás9_200915

Ez a jelvény térhetett „haza” ideiglenesen az MH Pápa Bázisrepülőtérre, ahol a Sülysápnál elesett katonák tiszteletére a feltárásról és a leletekről tartott előadást Maruzs Roland alezredes, a HM HIM Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság (KEHI) Belföldi Hadisírgondozó Osztályának vezetője. Ezt követően dr. Sallay Gergely főtanácsos, a HM HIM Dokumentációs Osztályának vezetője árult el érdekes részleteket az ejtőernyős jelvény történetéről, végül dr. Papp Ferenc ezredes, a HM HIM KEHI igazgatója hivatalosan is átadta a restaurált relikviát ideiglenes megőrzésre Magasy Zsolt ezredesnek, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokának.

Kismartoni_Mátyás43_200915

A pápai katonai szervezet ejtőernyős állománya a második világháborúban elesett bajtársak tiszteletére emlékugrást hajtott végre. A csatatereket is megjárt jelvényt Bögös Zsolt zászlós, a bázison települő Légi Kutató-Mentő Szolgálat egyik csoportparancsnoka vitte magával az ugrásra, amely sok évtized elteltével ismét egy pápai katonával együtt szelhette keresztül a helyi légteret. Bögös zászlósnak fontos szerepe volt a jelvény hazakerülésében: az ő kezdeményezésére engedélyezték az ejtőernyős relikvia pápai megjelenését. „Ez a jelvény valaha itt járt a repülőtéren, itt szolgált a viselője és most, 76 évvel később visszatérhetett közénk. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ezzel a valóban ritka és eredeti állapotában előkerült jelvénnyel hajthattunk végre emlékugrást. Végtelen büszkeséggel tölt el, hogy így fejezhettük ki elismerésünket ejtőernyős elődeink előtt azon a helyen, ahol a katonai ejtőernyőzés megszületett” – mondta el a csoportparancsnok.

Kismartoni_Mátyás15_200915