Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

hadisír

1_Dr. Kovács Vilmos ezds (archív)_3

Az emberek többé nem feledik a Nagy Háború emlékét

2021. március 30. 10:53

Tavaly december 31-én hivatalosan is lezárult az első világháború és az azt követő trianoni békeszerződés centenáriumi megemlékezés-sorozata. Az elmúlt évekről dr. Kovács Vilmos ezredessel, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) parancsnokával vontunk mérleget kiállítások, rendezvények, kutatások és társadalomtudat vonatkozásában.

52_es parcella

Befejeződött az 52-es parcella felújítása

2021. január 27. 8:04

2020 decemberében megtörtént a budapesti Fiumei úti Sírkertben található, a Honvédelmi Minisztérium kezelésében lévő 52-es parcella műszaki átadása.

20201117-esztike-gyuruje (2)

Esztike gyűrűje

2020. november 23. 7:23

Néhány megsárgult, gyűrött szélű, fakó fénykép és egy rozsdás szabóolló. Mindössze ennyi őrizte az 1943-ban a frontra indult és onnan soha vissza nem tért Nagy Endre tizedes emlékét a Békés megyei Füzesgyarmaton, mielőtt idén júliusban két hadisírgondozó fel nem tárt egy sírhelyet Sülysáp határában. Innen egy arany karikagyűrű is előkerült – belsejébe vésve az „Esztike 1942” felirattal –, és eme apró ékszernek köszönhetően október végére sikerült lezárni egy szomorú fejezetet a második világháború véres történetében.

8

Katonasír a Somlyó ölén

2020. november 20. 19:18

A hadisírgondozás sokkal komplexebb folyamat, mint gondolnánk – nyilatkozta a közelmúltban honlapunknak dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) parancsnoka. Az összetettség részben abból is adódhat, hogy a folyamat két irányú – olykor ugyanis civil kezdeményezés hozhat sikert. Így történt Alsóörsön is.

20201105-elso-vilaghaborus temetok 05 (stanjel)

Osztrák-magyar katonai temetők az egykori Isonzó-front területén

2020. november 7. 13:26

Tizenkét csata, másfélmilliónál is több halott, sebesült, vagy eltűnt katona – számokban ez a mérlege az első világháborús Isonzó-front harcainak. A több mint száz évvel ezelőtti öldöklő küzdelmek helyszínén ma több tucatnyi kisebb-nagyobb temetőben nyugszanak az ismert és az ismeretlen hősök. Ezek közül ismerhetnek meg most néhány osztrák-magyar katonai temetőt.

hadisirgondozo_facebook (2)

Hadisírgondozó munkával emlékeztek meg a katonahősökről

2020. november 1. 10:52

Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság hadisírgondozó és kegyeleti ellátással foglalkozó munkatársai számára az elmúlt napok a katonasírok karbantartásáról szóltak: a falevelek összeseprése és az elszáradt virágok eltávolítása mellett a sírköveket is megtisztították. Odaadó munkájuk révén a sírhelyek készen állnak, hogy elhelyezzék rajtuk az emlékezés virágait. ( Képgaléria. )

20201030-BEREMEND (3)

Átvonuló hadak – hősi temetők

2020. október 31. 8:06

1944-45 fordulója mozgalmas napokat hozott a Dráva felénk eső partján is. Pécs feladása után a németek fejvesztve menekültek dél felé, hogy a határon Jugoszláviába átkelve, rendezzék soraikat egy ellentámadáshoz.

20201012-Kovacs-ezds-interju (1)

„Az Esztike gyűrűjéhez hasonló történetek megerősítenek minket abban, hogy folytatnunk kell a munkánkat”

2020. október 13. 7:13

A hadisírgondozás a honvédelem olyan speciális területe, amely folyamatos kapocs a honvédség és a társadalom között. A magyarországi hadisírgondozás újkori „időszámítása” 1993-ban kezdődött és az elmúlt huszonhét évben végzett megfeszített munka eredményeképpen a mai napra sikertörténetté vált. A szakterületért a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) felelős; feladatokról, tervekről és sikerekről beszélgettünk dr. Kovács Vilmos ezredessel, az intézmény parancsnokával.

ifj. Szomjas Gusztáv huszár hadnagy megemlékezés (5)

Emlékezés a hős előd sírjánál

2020. október 10. 18:19

A Magyar Honvédség egyik kiemelt feladata a katonahősök emlékének ápolása. Ebben fontos szerepe van az Önkéntes Tartalékos Rendszernek, valamint a tartalékos katonáknak is - támaszkodva helyismeretükre, illetve akár személyes kötődéseikre. Következzen ennek most egy nagyszerű példája.

feltaras_tilaj_temető (1)

Második világháborús katonák földi maradványait találták meg

2020. szeptember 25. 11:11

A Német Hadisírgondozó Népi Szövetség (VDK) előzetes kutatását követően végeztek feltárást a napokban a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Belföldi Hadisírgondozó Osztályának szakemberei a Zala megyei Tilaj község temetőjében.