Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

hadisír

exhum6

Legvégső tisztesség

2022. szeptember 26. 11:08

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság (HM HIM HHI) munkatársai a Pest megyei Tápiószele település Györgyei úti katolikus temetőjében végeztek feltárást, amely során sikerült exhumálniuk a második világháborúban hősi halált halt Takács Vince szakaszvezetőt.

hadisír_honvédelmi tábor (5)

A feltárás titkai

2022. szeptember 9. 11:07

A nyáron rendezték meg a “harcos-hagyományőrző” tematikájú honvédelmi tábort Csobánkán, amelynek harmadik napjára a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság hadisírgondozó szakemberei is meghívást kaptak.

borító_tisztelgés

Tisztelgés a Magyar Hősök Emlékünnepén

2022. május 29. 21:24

Koszorúzásokkal tisztelegtek az elesett katonák emléke előtt a Magyar Hősök Emlékünnepén, május 29-én, vasárnap. A Fiumei úti sírkertben tartott megemlékezéseken részt vett – mások mellett - Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, dr. Maróth Gáspár, a tárca védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára és Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke is.

Veszprém_hadisírgondozás (3)

Közös munka, közös megemlékezés

2022. május 24. 17:22

Közel kéthetes munkával – a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség szervezésében – magyar és német katonák együttesen tették rendbe Veszprémben, a Vámosi úti temetőben található német-magyar második világháborús katonai temetőt.

Katonai_sirfeltaras_Kornye_20220504_19 copy

Hősi halott katonákat exhumáltak Környén

2022. május 20. 7:20

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság (HM HIM KEHI) munkatársai a Komárom-Esztergom megyei Környén, a volt katonai temetőben végeztek feltárást május 4-9. között. A munkálatok során a második világháborúban hősi halált halt és a temetőben eltemetett negyvennyolc katonát sikerült megtalálniuk.

Katonai_sirfeltaras_Kornye_20220504_19 copy

Minden elesett katonát megillet a végtisztesség

2022. május 9. 7:19

2020 júliusának utolsó napján, a Pest megyei Sülysáp település határában feltártak egy második világháborús hadisírt, amelyből előkerült egy aranygyűrű, amibe az „Esztike 1942” feliratot gravírozták. Az online és a közösségi médiában indított kampánynak köszönhetően néhány héttel később sikerült megtalálni a gyűrű tulajdonosának lányát, lezárva ezzel a második világháború egyik fejezetét. Az „Esztike gyűrűje” néven a köztudatba került eset szerencsésen végződött a család és a hadisírgondozók számára is. Akad néhány ilyen is, de a feltárások többsége sajnos nem záródik „happy end”-del.

DSC_0551

Magyar katonák exhumálása Magyaralmáson

2022. május 8. 7:18

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság (HM HIM KEHI) munkatársai Magyaralmás (Fejér) községi temetőjében végeztek feltárást, amely során a második világháborúban hősi halált halt, a temetőben eltemetett húsz magyar katonát sikerült megtalálniuk.

hagyományápolás_kapott (2)

Történelmi hagyományápolás Csongrád-Csanád megyében

2022. május 1. 9:29

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalja rendeltetéséből adódóan évek óta kiemelt figyelmet fordít a katonai hagyományok ápolására, a társadalmi szerepvállalásra és a hadisírgondozásra. Hódmezővásárhelyen és Szegeden tartalékos katonák csoportjai foglalkoznak a történelmi hagyományápolás ezen típusával. Kovács Ferenc tartalékos hadnagy, hódmezővásárhelyi önkéntes tartalékos katonát kérdeztük munkavégzésükről.

hadisír_index

Magyar-szlovén kapcsolatok a hadisírgondozás területén

2022. április 12. 17:32

Bár a Magyar-Szlovén Kormányközi Hadisírgondozó Vegyes Bizottságot régebben hozták létre, az alakuló ülésre idén április 12-én került sor Budapesten.

HIM_képek_04.12 (1)

Új alapokra helyezik a megállapodást

2022. április 12. 11:56

A Magyar-Szlovén Kormányközi Hadisírgondozó Vegyes Bizottság alakuló ülését tartják Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban (HM HIM) április 11-én és 12-én. A rendezvényen a Honvédelmi Minisztérium, a szlovén védelmi minisztérium, valamint a HM HIM képviselői vesznek részt.