Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismeretlen hősi halott honvédet exhumáltak Nagykovácsiban

Szöveg: Stósz Flóra | Fotó: HM HIM |  2023. szeptember 30. 16:09

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság munkatársai Nagykovácsi nagyközség köztemetőjében végeztek feltárást, amely során a második világháborúban hősi halált halt ismeretlen magyar katonát sikerült exhumálniuk.

003 másolat fokep

Az igazgatóság június 28-án kapott értesítést arról, hogy a Miklós István hősi halott magyar katona nevével jelzett, keretes síremlék már nem látható a Pest vármegyei település önkormányzati temetőjében, korábbi helyén. A temető gondoksága elmondta, hogy a síremléket veszélyesnek ítélték, ezért bontották el, de a hősi halott maradványai nem lettek exhumálva, azok továbbra is ott – az immár jelöletlen – sírhelyen vannak.

Az igazgatóság Belföldi Hadisírgondozó Osztályának munkatársai július 6-án végezték el a feltárást Nagykovácsiban. A körülmények felmérése után az exhumálás és elszállítás mellett döntöttek. A maradványok a sírkeret határain belül, nyugat-keleti irányban, 160 cm mélyen kerültek elő. A feltárás igazolta, hogy a sírhelyen magyar katona nyugszik, a szakemberek által elvégzett antropológiai vizsgálat és a rendelkezésre álló források azonban nem erősítették meg, hogy a földi maradványok Miklós István honvédhez tartoznak. (A sírfelirat szerint Miklós honvéd 37 évesen esett el, az előkerült maradványok pedig egy legalább 40 évesen elhunyt katonához tartoznak.) A személyi azonosításhoz szükséges kutatások folytatódnak.

Az exhumált ismeretlen honvéd földi maradványait Budapestre, az igazgatóság erre a célra kijelölt objektumába szállították. Újratemetésére Budapesten, a Fiumei úti sírkert 52-es parcellájában, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonák számára kijelölt parcellarészen kerül sor 2023 őszén.