Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A pákozdi csata híd a múlt és jövő között

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. szeptember 30. 10:48

„A pákozdi csatára azért is fontos évről-évre megemlékezni, mert jó, ha a győztes csatáinkat is megelevenítjük és a fiatalok számára azt is tudatosítjuk, hogy nem csak vesztes csatái voltak a magyar honvédségnek, a magyar katonáknak vagy általánosságban a magyarságnak, hanem győztesek is” – mondta Novák Katalin köztársasági elnök Pákozdon, szeptember 29-én.

A pákozdi csata 175. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepséget követő XIV. Honvédfesztivál látványos bemutatóján Novák Katalin is részt vett. A Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP) területén zajló fesztiválon megtekintette, amint a csata eredeti helyszínén mintegy háromszáz székesfehérvári iskolás diák eljátszotta a pákozdi ütközetet és felidézte az összescsapás közvetlen előzményének számító történelmi eseményeket.

„A pákozdi csata napja a magyar honvédség történetében meghatározó nap volt, ezért is fontos az 1848. szeptember 29-i ütközetre emlékezni” – fogalmazott a köztársasági elnök, a Magyar Honvédség főparancsnoka a honvedelem.hu-nak adott nyilatkozatában. 

Novák Katalin kiemelte: „Azt is jó volt látni, hogy fiatalok elevenítik meg a csata eseményeit, valamint annak a történelmi napnak az eseménysorát. Örömteli volt számomra, hogy együtt lehettem velük, velük együtt nézhettem meg a bemutatót, és az is, hogy közben beszélgethettünk.” Novák Katalin köztársasági elnök szerint a pákozdi ütközet „a múlt és a jövő összekötését” szimbolizálja. „Egyszerre emlékezünk a magyar történelem egyik győztes napjára, másfelől pedig azt is ünnepeljük, hogy a Magyar Honvédség megújul, megfiatalodik és a jövőnk védelme szempontjából most is meghatározó szerepet tud betölteni az életünkben. Számomra ezt is jelenti ez a mai nap” – mondta.

06_HSZ8458

Görög Viktória, a Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP) ügyvezetője és Karsai Béla, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör helyi elnöke megköszönte az államfő részvételét a honvédfesztiválon, majd átnyújtották neki a Kárpát-medencei, hadtörténelmi gyermekrajzpályázat elnevezésű ifjúsági képzőművészeti verseny egyik nagyméretű, látványos pályamunkáját. A 175 éve, a Pákozd–Pátka–Sukoró térségében vívott győztes csata tiszteletére megrendezésre kerülő háromnapos fesztivál szeptember 30-án, szombaton egésznapos csatatéri sokadalommal és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség nagyszabású hagyományőrző bemutatójával zárul a Móga János altábornagy vezette pákozdi csapatok diadalának színhelyén.

Kapcsolódó cikkek
index_nyito_pakozd

Ma sem engedünk a negyvennyolcból

2023. szeptember 29. 21:33