Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helyszínbejárás Szlovéniában

Szöveg: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum | Fotó: a múzeum felvételei |  2023. augusztus 19. 11:30

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság (HM HIM HHI) munkacsoportja Szlovénia területén végzett helyszínbejárást, munkatársai folytatták a tavaly megkezdett munkát az osztrák-magyar katonai temetők meglátogatásával.

Szlovénia (12)

Az Isonzó folyó tágabb térsége, a karszt vidék elhúzódó, elkeseredett harcok színhelye volt az első világháborúban, a környék temetőit javarészt a helyi harcok elcsitulása után, még a „Nagy Háború” idején alakították ki. A 20. század politikai változásai következtében e frontszakasz temetői ma Szlovénia területén helyezkednek el.

A HM HIM HHI munkatársai a Nova Gorica környéki és az attól délre fekvő, karszti katonatemetők dokumentálását és állapotfelmérését hajtották végre. Összesen 43 katonatemetőt kerestek fel, de ezen felül mód nyílt – többek között – a magyar királyi 4. honvéd gyalogezred Skabrijel hegyen található egyik emlékgúlájának megtekintésére is. Érdekesség, hogy sikerült megtalálni Zalosce erdei hősi temetőjét is, ahol mára már csak Perényi Ernő zászlós egyetlenként megmaradt, erősen leromlott sírja látható.

Szlovénia (14)

A helyszínen szerzett tapasztalatok szerint a katonatemetők alapvetően gondozottak, bár a jelenlegi esős időjárás a zöldfelület folyamatos nyírása mellett is gyorsan buja növényzetet teremt. A településeken kívül, erdős környezetben található katonatemetők többsége inkább emlékpark jellegű, a régebben tönkrement, korábbi temetőrendezések alkalmával már eltávolított beton sírkereszteket utólag már nem állítják vissza. A szlovén műemlékvédelem irányelvei alapján az eredetiség megtartására törekednek, újonnan készült síremlék elhelyezését nem támogatják.

A katonatemetők mindegyikénél többnyelvű tájékoztató táblák találhatóak, az utóbbi években közülük többet is a HM HIM finanszírozásával helyeztek ki. Ezen kívül az intézmény a táblák szöveges és képi tartalmának összeállításában is közreműködött.

Jelen helyszínbejárás a szlovéniai temetők és emlékhelyek felmérésének második, egyben befejező üteme volt. Az összegyűjtött adatok birtokában teljeskörű és naprakész ismeretekkel rendelkezünk a térségben fellelhető helyszínekről. Ezek alapján megalapozott döntés születhet a felújítási terveinkről, valamint további tájékoztató táblák kihelyezéséről, és az elhasználódottak cseréjéről.