Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös szolgálat – közös emlékezés

Idén 30 éves a német-magyar hadisírgondozási együttműködés

Szöveg: Turcsányi-Formádi Viktória főhadnagy | Fotó: Kovács Géza főtörzsőrmester |  2023. október 17. 9:22

Október 3-án kezdődtek meg a német–magyar hadisírgondozó munkálatok a budaörsi német–magyar katonatemetőben, ahol a Dunától keletre, Komárom-Esztergom és Pest vármegye területén, valamint a fővárosban elesett német és magyar hősi halottak kaptak végső nyughelyet.

német-magyar hadisirgondozás (4)

Több mint tizenhatezer elesett katona talált végső nyughelyre Budaörsön. A katonai temetőt jelen formájában 2002. október 19-én avatták fel, és azóta is folyamatos az évente exhumált katonák újratemetése. Többnyelvű kiállítás dokumentálja a háborús idők szenvedését és az itt eltemettetek egyéni sorsát. A több mint hat hektáros területen kialakított Békeparkot hatszázhetvennégy békefa díszíti, amelyek egyfajta szimbólumként őrzi a hősi halottak emlékét.

Az idei őszi közös munkát és a kéthetes eseménysorozatot ünnepélyes zászlófelvonás nyitotta meg a Mária Terézia laktanyában Budapesten. A német katonák mellett az MH 1. Területvédelmi Ezred tartalékos katonái is részt vettek az eseményen, akik a munkálatok során német bajtársaikkal együtt a területet megtisztították az aljnövényzettől, megmetszették a parkban lévő fákat, elvégezték a sírok körüli tereprendezést, lemosták a sírköveket, valamint újrafestették az azokon olvasható feliratokat is. Az elhunyt katonák földi maradványainak papír szarkofágba helyezésén és újrahantolásán is együtt dolgozott a német és magyar katonaállomány.

német-magyar hadisirgondozás (3)

A Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V.) szervezésében október 11-én az idei évben exhumált nyolcvanöt német katona újratemetésére került sor, amelynek során koszorút helyezett el dr. Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megbízott dékánja, Faragó Péter ezredes, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokságának törzsfőnöke, valamint Kaló Miklós ezredes, az MH 1. Területvédelmi Ezred parancsnoka. Az eseményen részt vett még Daniel Passbach alezredes, a Németországi Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövetségének véderőattaséja, Tore May, a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség országos elnökségi tagja, valamint a környező települési önkormányzatok, illetve civil szervezetek képviselői is.

Maruzs Roland alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokhelyettese ünnepi beszédében Babits Mihály szavaival hangsúlyozta a hősi halottakra való emlékezés és emlékük megőrzésének a fontosságát: „Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.”

Kapcsolódó cikkek