Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izgalmas pályát kínál a katonai logisztika

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Rácz Tünde |  2023. október 17. 12:38

Mintegy négyszáz fiatal vett részt a katonai logisztika pályaorientációs napján az MH Anyagellátó Raktárbázis budapesti objektumában, október 17-én.

„Sok csodát fogtok itt tapasztalni. A nagyobbak, akik már tanultak logisztikát, tudják, hogy a honvédség egy csodahely, így a kisebbeknek mondom: számos olyan dolgot fogtok megtapasztalni, kipróbálni és megnézni, ami a katonai élet szerves részét képezi” – köszöntötte a megjelent általános- és középiskolás diákokat Kovács Péter, Budapest XVI. kerületének polgármestere. Az MH Anyagellátó Raktárbázis és a Magyar Logisztikai Egyesület közös, pályaorientációs katonai logisztikai bemutatónapján a kerületvezető úgy fogalmazott: számára a logisztika a Magyar Honvédség egyik legizgalmasabb és legfontosabb területe.

Vauver Antal Viktor ezredes, az MH Logisztikai Támogató Parancsnokság törzsfőnöke megnyitóbeszédében arra bátorította a megjelent gyermekeket és fiatalokat, hogy próbáljanak ki minél több technikai eszközt, kérdezzenek minél többet, ismerjék meg a katonai logisztika rendszerét és vigyék haza azt a tudást, amit a nyílt napon megszerezhetnek. Barkó István alezredes, az MH Anyagellátó Raktárbázis megbízott parancsnoka felidézte: középiskolásként még nem tudta, hogy a katonai hivatást választja, így rendkívül fontosnak találja, hogy a középiskolások ilyen pályaorientációs napon találkozhassanak egy-egy szakma képviselőivel, betekintést nyerhessenek az adott terület működésébe.

TUN_8355

Dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke köszönetet mondott a katonai logisztikai szervezeteknek, hogy megrendezték az eseményt. „Úgy látom, kétféle fiatal van ma itt: olyan, aki már tanult, és olyan, aki még nem tanult logisztikát. Azok, akik már tanultak, tudják, hogy a logisztika sokrétű, változatos, időnként bonyolult és nehéz, de rendkívül szép tevékenység” – ismertette, majd arról beszélt, hogy a katonai logisztika speciális, fontos területét képezi a logisztikának.

Ebben az esztendőben már másodjára rendeztek hasonló pályaorientációs napot, s most ősszel kiemelten nagy volt az érdeklődés, ceglédi, gyáli, érdi, váci és budapesti alsótagozatos és középiskolás diákok érkezek az egésznapos rendezvényre. Az érdeklődők a megnyitót követően nyolc statikus bemutatóállomáson nyerhettek bepillantást a Magyar Honvédség logisztikai alakulatainak mindennapi életébe, munkakörébe: a szakemberek tájékoztatása mellett tüzetesen szemügyre vehették a honvédségi gépjárműveket, fegyvereket és eszközöket, de megtapinthatták vagy magukra ölthették a katonai kötelékben használatos személyi felszereléseket és ruházati elemeket is.

TUN_8443

„A mai már a negyedik hasonló rendezvény, amely a Magyar Logisztikai Egyesület és az Anyagellátó Raktárbázis együttműködésében, a Logisztikai Támogató Parancsnokság támogatásával valósul meg. A Magyar Honvédség a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően hatalmas fejlődésen ment keresztül, és ez a fejlődés jelentős a katonai logisztika területén is. Az itt kiállított technikai eszközök is bizonyítják ennek a mértékét. S fejlődés nem állt meg: nem csak folyamatos, hanem egyre inkább a digitalizáció irányába halad, amelyhez egyre több fiatalra van szükségünk” – nyilatkozta Vauver ezredes.

A helyszínen toborzópont segítette a fiatalok tájékoztatását a Magyar Honvédség által kínált lehetőségekről. A bemutatópontok megtekintése és az informatív előadások után a Raktárbázis kutyás bemutatójával zárult a szakmai program.