Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emmanuel Macron: a terrorizmus elleni harc Európa biztonságát is szolgálja

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. február 17. 9:26

Az európai országoknak is be kell kapcsolódniuk a Száhel-övezetben a terrorizmus elleni harcba, mert a terrorizmus leküzdése nemcsak a helybéli lakosság, de Európa biztonságát is szolgálja – érvelt Emmanuel Macron francia elnök február 16-án, kedden a Twitteren.

Macron a felhívását a G5 Száhel Szövetség államainak (Mali, Mauritánia, Csád, Burkina Faso és Niger) és további országok kormány- és államfőinek videokonferenciája alkalmából tette, amelynek résztvevői az afrikai térséget sújtó iszlamista szélsőségek elleni küzdelemről egyeztettek.

A Száhel-övezetben számos iszlamista milícia tevékenykedik, egyes csoportok az Iszlám Állam, mások az al-Kaida nemzetközi terrorcsoportnak esküdtek hűséget. Az iszlamisták elleni harc azonban rendkívül nehéznek bizonyul, ugyanis a helyi kormányok nem tudják fenntartani a teljes ellenőrzést a kiterjedt sivatagos térségben. Ráadásul a szegénység, a munkanélküliség magas foka párosítva a gyorsan növekvő lakossággal termékeny táptalajt biztosítanak a szélsőséges szervezeteknek a toborzáshoz.

Macron egyben nagyra méltatta Csehországot, Észtországot, Portugáliát és Svédországot, amiért támogatják a G5-ök és a mali hadsereget segítő európai különleges erőket (Takuba). „Az európai Takuba különleges erők helyben van, a partnerek száma növekszik. A száheli koalíció mára erősebbé vált” – húzta alá Macron.

Macron a konferenciát követő sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Franciaország egyelőre nem tervez módosítani katonai hozzájárulásán, bárminemű változtatás más országok kontingenseinek részvételétől függ.

Csád közölte, hogy 1200 katonával járul hozzá a terrorizmus elleni harchoz Mali, Burkina Faso és Niger hármashatárán.

Heiko Maas német külügyminiszter ugyanakkor közölte, hogy országa nem fog további csapatokat küldeni a Száhel-övezetben végrehajtandó katonai műveletekre. „Németország sok katonával vesz részt mindkét száheli misszióban, az EUTM európai kiképző és az ENSZ MINUSMA békefenntartó missziójában” – mondta Maas a konferencia végén. Hozzátette, hogy jelen pillanatban nem terveznek ezen felül további műveletekben részt venni, hanem inkább a meglévőkre kívánnak összpontosítani.

A francia elnök már régóta sürgeti a terhek megosztását az iszlamisták elleni harcban, mondván ez minden európait érint. Hírügynökségek ugyanakkor megjegyzik, hogy a térség korábbi gyarmati hatalmaként Franciaország kiutat keres az évek óta húzódó katonai műveletből az iszlamisták ellen, ami eurómilliárdokat emésztett fel, és 55 francia katona életét követelte eddig. Ennek ellenére az erőszak nem csitul a régióban, sőt jelei vannak annak is, hogy tovább terjed a nyugat-afrikai partvidék országaira is. Franciaország tavaly növelte 5100-ra a szélsőséges iszlamisták ellen harcoló katonai kontingensét a Száhel-övezetben.