Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Építőmérnök hallgatók a laktanyában

Szöveg: Juhász László százados |  2012. április 22. 14:47

Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred laktanyájában tettek látogatást a bajai Eötvös József Főiskola építőmérnök, vízépítő szakos hallgatói, miközben az alakulat munkatársai lázasan készültek a fegyvernemi napra.

1595934643
A hallgatók dr. Szlávik Lajos főiskolai tanár, intézetvezető és Borszéki Tivadar nyugállományú vezérőrnagy, az intézmény honvédelmi oktatási felelőse kíséretében látogatták meg a katonákat. A vendégeket Nyers József mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte.

A látogatók általános tájékoztató formájában ismerkedtek meg az ezred katasztrófavédelmi tevékenységével, majd ezt követően bejárták a laktanyát. A kiállított technikai eszközök sorában a műszaki eszközök között azonnal megtalálták a kapcsolódási pontot tanulmányaikkal: területi vízgazdálkodás szakon elsődlegesen foglalkoznak árvízvédelemmel, belvízvédelemmel, így kézközelből vehették szemügyre azokat az eszközöket, amelyeket a műszaki alakulat a valós árvízi védekezések során sikeresen alkalmazott a lakosság és a környezet mentése, megóvása érdekében. A víztisztító berendezések szintén nagy érdeklődésre tartottak számot.

Közben áthaladva a laktanya közepén, megtekintették a műszaki napra már felépített és szakszerűen elrendezett katonai tábort is. A nyílt nap előkészületeinek köszönhetően a látogatás az általánosnál sokkal többet kínált a vendégeknek, akik láthatták a katonákat felkészülés közben a műszaki erőpróbákra, a tömegoszlatási bemutatóra, a búvárbemutatóra. Vízre szállhattak azokkal a PTSZ-M lánctalpas úszó gépkocsikkal is, amelyek a gátmegerősítésnél, az elzárt, járhatatlan területek megközelítésénél még mindig bevethetők, amikor már semmilyen más eszköz nem alkalmas erre.

A vendégek mind nagyon hasznosnak ítélték a látogatást.

1595934643

 Fotó: A szerző felvételei