Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Érezni kell, hogy a honvédelem nemzeti ügy

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Nagy Gábor |  2021. november 20. 16:40

A haza védelmének fontosságáról és a fiatal generáció szerepvállalásáról beszélt Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a XVIII. Fidelitas Tisztújító Kongresszuson, Budapesten, november 20-án, szombaton.

fidelitas (9)

Benkő Tibor honvédelmi miniszter hangsúlyozta: érték alapú társadalmat kell építenünk, de ez csak egységben valósulhat meg. Mint mondta: gondoskodnunk kell arról, hogy legyenek fiatalok, akik követik ezt az eszmeiséget.

„A béke, a biztonság és a stabilitás mindennek az alapja. Érezni kell, hogy a honvédelem ügye nemzeti ügy, nem elég a puszta törvény. Mindenkinek a maga szintjén kell ezért tennie. Akinek tanulnia kell, tanuljon, akinek harcolnia kell, harcoljon. Minden fiatal érezze a haza iránti elkötelezettséget, bajtársiasságot, mert ezek nem csak katonai eszmények” – hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: egyre több fiatal vállalja a katonai szolgálat valamilyen formáját, és a kilencvenhárom iskolában zajló hazafias honvédelmi nevelés is a fenti célokat szolgálja.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, a Fidesz alelnöke kiemelte: nincs erős ország erős hadsereg nélkül.

fidelitas (16)

„Ezért döntöttünk úgy, hogy a Magyar Honvédséget a térség legerősebb, legütőképesebb hadseregévé tesszük és maradéktalanul végrehajtjuk a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot. Megbecsüljük, tiszteljük honvédeinket!” - szögezte le a miniszterhelyettes. Mint mondta, a honvédelmi szféra költségvetése jövőre háromszor annyi lesz, mint 2010-ben. Németh Szilárd hangsúlyozta: a Magyar Honvédség máris bizonyította, hogy képes feladatai ellátására, képes megvédeni hazánk és az állampolgárok biztonságát. „Láthattuk ezt az illegális migráció ellenes fellépéskor, az afganisztáni kimenekítési feladatoknál, vagy éppen a járvány elleni küzdelemben” – fűzte hozzá.

A honvédelmi tárca parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: újjáépül a magyar hadiipar, mégpedig hetven százalékban a legmagasabb szintű technológiával. Kitért arra is, hogy a legfrissebb számadatok szerint már 11 346 önkéntes tartalékos katona szolgál hazánkban.

„Hosszabb távon legalább húszezer önkéntes tartalékosra számítunk. Az egyenruha minden fiatalnak jól áll” – üzente a Fidelitas tagságának Németh Szilárd.

fidelitas (3)

A kongresszuson mások mellett felszólalt még Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Süli János tárca nélküli miniszter is. Videóüzenetben köszöntötte a kongresszust Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes, Varga Judit igazságügyi miniszter, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Nagy István agrárminiszter. 

A Fidelitas idén ünnepli megalapításának 25. évfordulóját.