Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Korea élesen elítélte az új japán biztonsági stratégiát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. december 20. 18:37

Észak-Korea december 20-án, kedden élesen elítélte a közelmúltban meghirdetett új japán biztonsági stratégiát és katonai fejlesztéseket, és arra figyelmeztetett, hogy Tokió szembesülni fog „veszélyes döntésének” következményeivel, miközben utalt arra a haladásra, amelyet hosszú távú interkontinentális rakétarendszerének fejlesztésében elért.

Japán a múlt héten jelentette be a második világháború óta legnagyobb haderőfejlesztési tervét, miután a Kínával és Észak-Koreával fennálló feszültség és Oroszország ukrajnai inváziója aggodalmakat gerjesztett egy esetleges szélesebb háború kitörésével kapcsolatban.

Az észak-koreai külügyminisztériumi nyilatkozat szerint Japán az új biztonsági stratégiájában hatékonyan lefektette „egy megelőző csapás képességének” kifejlesztését, ami alapvető változást jelent a kelet-ázsiai biztonsági helyzetben. „A KNDK ismételten világossá teszi, hogy joga van határozott és döntő katonai lépést tenni nemzeti szuverenitása, területi integritása és alapvető érdekei megvédésére a japán lépés által kiváltott regionális biztonsági környezet bonyolultságának fényében” – figyelmeztetett a phenjani nyilatkozat, melyet a KCNA észak-koreai hírügynökség ismertetett. „Japán kénytelen lesz tudatosítani, hogy „rossz és nagyon veszélyes döntést hozott” – jelentette ki a külügyi tárca szóvivője.

Észak-Korea, dacolva a nemzetközi szankciókkal, idén példátlan számú rakétát tesztelt, köztük egy olyan, az eddigi legnagyobb hatótávolságú interkontinentális rakétát, amely a tervek szerint elérné az amerikai szárazföldet is. Több rakéta Japán felségterülete felett szállt el, vagy hozzá közeli vizeken csapódott a tengerbe.

Kim Jo Dzsong, az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun befolyásos húga külön nyilatkozatban utalt a phenjani interkontinentális rakétarendszer fejlesztésében elért technológiai haladásra és a megfigyelőműholdak építése terén elért eredményekre.