Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Minél több fiatal vállalja a stabil, kiszámítható jövőt biztosító katonai pályát!"

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Szakál Szebáld, Horváth Sztaniszláv |  2022. december 20. 19:27

„Arra lenne szükség, hogy minél több fiatal vállalja a kiszámítható, biztos megélhetést nyújtó katonai pályát” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Debrecenben, december 20-án, kedden.

szbkdeb4

A debreceni laktanyába látogató nyírteleki Kedvesház 23 diákja és kísérőik előtt Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál tartott bemutató a honvédség fontos kezdeményezése, mivel a katonai eszközök megismerése nagy élményt is jelent a gyerekeknek, és az ilyen alkalmak nem utolsósorban a hazafias nevelést is szolgálják.

A fiatalok, akik intézményük pályaorientációs szervezésében vettek részt a laktanyalátogatáson, haditechnikai eszközökkel is megismerkedhettek, némelyiket ki is próbálhatták. A Szabolcs Szatmár megyei Nyírteleken a kilencvenes évek óta tart az a pedagógiai program, amely a település külterületéről kollégiumi rendszerben zárkóztatja fel a nehéz családi körülmények között élő gyerekeket.

A diákok mellett természetesen Szalay-Bobrovniczky Kristóf személyesen is meglátogatta a debreceni alakulatot. A honvédelmi miniszter méltatta a lövészdandár katonáinak teljesítményét, akik - mint mondta - részt vesznek a déli határra nehezedő migrációs nyomás elhárításában, idén februártól pedig a keleti határ védelmében is.

A tárcavezető véleménye szerint ahhoz, hogy a határainkon is biztosítani tudjuk Magyarország és a magyar emberek védelmét, elengedhetetlen a lövészdandár - a Magyar Honvédség legnagyobb szárazföldi alakulata - és az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred szolgálata is. Mint mondta, látogatása során meggyőződött arról, hogy az alakulatok rendelkeznek azzal az erővel, ami a békéhez kell.