Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A magyar nemzet építéséért kell harcolnunk”

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: a szerző felvételei |  2022. december 20. 20:17

Együttműködési megállapodást kötött a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) december 20-án, kedden, Budapesten. A dokumentumot Gion Gábor, a tárca stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára, valamint prof. dr. Sterbenz Tamás, rektor látta el kézjegyével a felsőoktatási intézmény Alkotás úti objektumában.

HM_TF_együttműködési_F. Fanny (2) másolat

A Honvédelmi Minisztérium, valamint a honvédelem ügye iránt elkötelezett egyetem az oktatás, a kutatás, valamint a társadalmi felelősségvállalás jegyében kíván együttműködni a jövőben, népszerűsítve az Önkéntes Tartalékos Rendszert és a Magyar Honvédség munkáját. A tárca elsősorban anyagi, technikai feltételek biztosításával segíti a kitűzött célok elérését, valamint támogatni kívánja az egyetem honvédelmi programjainak megvalósulását is. A megállapodás továbbá azt is magában foglalja, hogy a felsőoktatási intézmény az önkéntes tartalékos szolgálati formákra vonatkozó toborzási tevékenységgel támogatja a minisztériumot és hozzájárul az önkéntes tartalékos katonák szabadidős tevékenységéhez is. Mindezek mellett megnyitják annak a lehetőségét is, hogy a tudományos kutatások területén kölcsönösen támogassák egymást, ezzel segítve szakmai elismertségüket.

Gion Gábor beszédében leszögezte, hogy az egyetem számos területen számíthat a Honvédelmi Minisztérium támogatására. Mint fogalmazott: a honvédelemben és a haderőfejlesztésben az egyik leghangsúlyosabb szerepet az ember, a katona kapja.

HM_TF_együttműködési_F. Fanny (9) másolat

„Célirányosan kell toboroznunk, meg kell találnunk azokat a társadalmi rétegeket, ahol szinergia tud kialakulni a honvédség és az adott társadalmi csoport között. A sport pontosan ilyen. Nagy a hasonlóság a katonák és a sportolók képességének, készségének a tekintetében, a hazaszeretet pedig mindkét területen jelen van. Bátran jelenthetem ki azt is, hogy a sportolók az átlagnál jóval nagyobb elhivatottsággal kívánnak tenni a hazájukért” – hangsúlyozta az államtitkár.

Prof. dr. Sterbenz Tamás szerint gyümölcsöző együttműködésük elmélyítésével kölcsönösen járulnak hozzá céljaik eléréséhez. Az egyetem rektora köszöntőjében felhívta a figyelmet arra is, hogy az intézmény küldetése három területre koncentrálódik: az egészségfejlesztésre, a teljesítménynövelésre, illetve a közösségépítésre, amely szorosan összekapcsolódik a honvédséggel.

„Az egyetem közel 100 éves történelme előtt tisztelegve egy nagyon fontos oktatásmódszertani, strukturális és kutatási, innovációs megújulás előtt állunk” - hangsúlyozta a rektor.

HM_TF_együttműködési_F. Fanny (10) másolat

Hozzátette: bíznak abban, hogy a honvédelem területén meglévő tudás a hallgatóik képzésében is segítségükre lehet, így a honvédelmi alapismeretek kurzust is elindítják az egyetemen.

„Azt hiszem, hogy közös a célunk, a küldetésünk is azt mondja: a magyar nemzet építéséért kell harcolnunk” - fogalmazott Sterbenz Tamás.

Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásán – mások mellett – jelen volt dr. Ökrös Csaba, általános rektorhelyettes és dr. Varga Dániel, Campus főigazgató. A tárca képviseletében Varga Zsófi, a HM Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály, Oktatási és Képzési Osztályának vezető kormánytanácsosa, valamint Szabó Péter százados, az államtitkárság főtisztje is tiszteletét tette a rendezvényen.