Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Európai zsidó értelmiségiek bírálják Izraelt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 29. 6:36

Az “értelemhez szóló felhívást” tettek közzé az izraeliek és palesztinok közötti béke iránt elkötelezett európai zsidó személyiségek, veszélyesnek ítélve “a diaszpórabeli zsidók felsorakozását az izraeli kormány politikája mögött”. A J Call elnevezésű mozgalom (“Európai zsidó felhívás az értelemhez”) május 3-án Brüsszelben válik hivatalossá.

A felhívást közlő weboldalon (www.jcall.eu) szerdán délben több mint 2250 aláírás szerepelt.

“Célunk a túl hosszú időn át hallgató európai zsidók álláspontjának ismertetése, egy Izrael állammal szolidáris, de kormányának jelenlegi döntéseit bíráló zsidó hang hallatása – írják a dokumentum szerzői. – Úgy látjuk, hogy Izrael léte ismét veszélyben van. Távolról sem becsülve le külső ellenségeinek fenyegetését, tudjuk, hogy a veszély ott rejlik a megszállásban és a telepépítés szakadatlan folytatódásában Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálem arab negyedeiben, ami politikai és erkölcsi hiba."

A J Call alapítói úgy vélik, hogy “az állandó felsorakozás az izraeli kormány politikája mellett azért veszélyes, mert ellentétes Izrael állam valódi érdekeivel", amelynek “fennmaradását zsidó és demokratikus államként feltételezi egy szuverén és életképes palesztin állam létrejötte". Az aláírók között van Elie Chouraqui filmrendező, Daniel Cohn-Bendit EU-képviselő, Bernard-Henry Levy író és Elisabeth Roudinesco történész, filozófus, író, a pszichoanalízis franciaországi történetének kutatója.