Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezredsorakozóval egybekötött megemlékezés a műszaki ezrednél

Szöveg: Farkas Anita hadnagy | Fotó: Baranyai István őrnagy, Janó Miklós őrmester |  2021. július 15. 17:04

Névadójuk első győztes csatájára ezredsorakozóval emlékeztek az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái július 14-én, szerdán.

_DSC0653

A Rákóczi-szabadságharc idején, 1703. július 14-én, a kurucok Tiszabecsnél vívták meg első győztes csatájukat, amelynek köszönhetően sikerült a II. Rákóczi Ferenc vezette seregnek a Tisza balpartjára átkelnie és kijutnia az Alföldre, ahol az apró mozgalomból néhány hónapon belül országos felkelés bontakozott ki. Az esemény évfordulóján, július 14-én tartja az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred csapatünnepét.

A Damjanich laktanyában megtartott ezredsorakozón dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntő levelének felolvasását követően Papp István főhadnagy „történelem óra” során ismertette a tiszabecsi csata körülményeit. A sorakozó zárásaként Bartók Gábor alezredes, a műszaki ezred törzsfőnöke elismeréseket adott át.

Jano Miklos orm.-1

Az ezredsorakozóval párhuzamosan Tiszabecsen a helyi önkormányzat is megemlékezést tartott, ahol a műszaki ezred nevében Antal László ezredes, az alakulat parancsnoka és Csizmadia Zoltán törzszászlós, megbízott vezénylőzászlós, továbbá a Honvéd Rákóczi Sportegyesület nevében dr. Szabó István és dr. Kállai Ernő alezredesek helyezték el a megemlékezés koszorúit a templomkertben felállított emlékműnél, valamint Bajnokon, a győztes csata helyszínén felállított kopjafánál.