Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hasznos holmik – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. július 15. 17:39

A missziók közül kétségtelenül az afganisztáni szolgálat jelentette a legnagyobb próbatételt a honvédségi tűzszerészek számára. A közép-ázsiai országban mindenekelőtt házi készítésű improvizált robbanóeszközöket (Improvised Explosive Device – IED) kellett hatástalanítaniuk a szakembereknek, akiket számos hasznos felszerelés segített a meglehetősen veszélyes akciók során.

MH_2021_07_borító

A tűzszerészek missziós munkája sok szempontból eltért az itthon végzett tevékenységüktől. Hadműveleti területen például már a helyszín megközelítése is alapos előkészületeket és szervezést igényelt. Ezzel kapcsolatban elég csak annyit említenünk, hogy kimondottan erre a célra elkülönített erők (a Force Protection század katonái) biztosították a feltételezett robbanóeszközig vezető útvonalat. A hazai gyakorlattól eltérően a szerkezethez sem sétált csak úgy oda a tűzszerész, sőt a bomba közvetlen közelébe kizárólag a legvégső esetben ment, ha a távolról történő hatástalanítás minden szóba jöhető lehetőségét kimerítette, és egyéb megoldás nem kínálkozott a küldetés teljesítésére.

Biztonságos távolságból

Mint azt Kiss Henrik főtörzsőrmestertől, tűzszerészjárőr-parancsnoktól megtudtuk, az óvatosság teljes mértékben indokolt volt, hiszen a bevezetőben említett IED-k, vagyis a legkülönfélébb robbanóanyagok felhasználásával, házilag összeállított pusztítóeszközök működési elve teljesen egyedi megoldásokon alapult.

– A gyanús helyszíntől biztonságos távolságra állítottuk fel a vezetési pontot, ahonnan aztán az egész műveletet végrehajtottuk. Tehát ellentétben a hazai gyakorlattal, az elsődleges szemrevételezést, a felderítést, majd a hatástalanítást is messzebbről végeztük, méghozzá tűzszerészrobot segítségével; ebből kétféle típus áll a Magyar Honvédség rendelkezésére – mondja az altiszt.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 16-án megjelenő számában!