Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cirkálórakéta: fejlesztés, kétmilliárdért

Szöveg: Trautmann Balázs |  2021. július 15. 19:18

Az amerikai légierő számára kétmilliárd dollár értékben fejlesztheti tovább a sorozatgyártásra alkalmas állapotba a leendő, nagy hatótávolságú, nehezen felderíthető, légi indítású cirkálórakétákat (Long Range Standoff, LRSO) a Raytheon Missiles and Defence.

1_cirkálórakéta

Az AGM-181 típusjelzést kapott fegyver a jó öreg AGM-86 ALCM-eket váltja majd fel és a veterán B-52H Stratofortress stratégiai bombázó repülőgépek legfontosabb, elrettentést szolgáló támadófegyverei lesznek. Az új cirkálórakétákat természetesen a leendő B-21 Raider-ek is megkapják.

A szakértői becslések szerint legalább 2500 kilométeres hatótávolságú cirkálórakéták nem csupán „lopakodó” kialakításúak, de a hagyományos robbanófejek mellett egy 5-160 kilotonna között állítható erejű W80 Mod 4 nukleáris robbanótesttel is felszerelhetőek lesznek. A most aláírt szerződés szerint a tervezési-fejlesztési munkákat 2027 februárjáig kell befejezni, így a 2030-as évek elején hadrendbe állhat az AGM-181, illetve a hagyományos és a nukleáris robbanófeje is.

Kép forrása: defensemedianetwork.com

Címkékhaditechnika