Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

F-22 Raptor az izraeli légierő színeiben?

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2020. november 6. 20:14

Mark Esper amerikai védelmi miniszterrel történt egyeztetés után izraeli kollégája, Benny Gantz beleegyezett, hogy az Egyesült Arab Emírségek megkaphassa az F-35 Lightning II típust, amit egészen idáig ellenzett a zsidó állam vezetése, ugyanis félő, hogy az ország elvesztené légifölényét a Közel-Keleten, ha más ország is rendszerbe állíthatja a legmodernebb típust.

israel_f-22_raptor

Mivel a térségben gyorsan változnak a körülmények, és több, Izraellel eddig nem közvetlenül ellenséges ország rengeteg pénzből épít óriási hadsereget, így érthető, ha a jeruzsálemi vezetők ragaszkodnak a katonai technológiai fölény megőrzéséhez. Az USA oldaláról ez egyébként törvénybe is van foglalva, hogy szövetségeseként Izrael számára biztosítania is kell a katonai fölényt, Izrael pedig erre hivatkozva ellenezte eddig az F-35-ösök eladását az Emírségek számára. Az üzlet jóváhagyását jelentő engedményért cserébe azonban Izrael azt várja, hogy az USA lehetővé tegye számukra az F-22 Raptor beszerzését, amit már korábban is szerettek volna, de akkor jogi úton akadályozták meg a Raptorok exportját, ugyanis az USA előtt ismertté vált, hogy Izrael Kína számára adott el amerikai technológiát.

A mostani esetben sem valószínű, hogy a Raptorok bármikor is izraeli színekben repülhetnek, ennek azonban már nem jogi akadályai vannak első sorban. Közismert ugyanis, hogy a típus már nincs gyártásban, és igen valószínűtlen, hogy a USAF, mint a típus egyetlen üzemeltetője megválna a flottája egy részétől, pláne a Kínával szemben egyre fokozódó feszültség idején. Arról ugyanakkor megegyeztek a két ország képviselői, hogy más, fejlett fegyverek eladását biztosítja az USA Izrael számára, amikkel biztosítható lesz a jövőben a katonai fölény megőrzése a környező országokkal szemben.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika