Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fairfordban mutatkozik be a Raptor

Szöveg: JETfly |  2008. március 2. 8:49

A világ egyik legjelentősebb repülőnapján, a fairfordi Royal International Air Tattoo-n fog először Európában debütálni az amerikai légierő F-22A Raptor vadászgépe.

Az ötödik generációs stealth harci gép bemutatkozása lesz a rendezvény egyik legnagyobb látványossága, mely minden bizonnyal hatalmas érdeklődést vált majd ki a katonai repülőgépek szerelmeseinek körében. A RIAT hivatalos honlapján tényként közölték, hogy 2008. július 12-én és 13-án az európai közönség is megcsodálhatja végre a világ jelenleg legmodernebb és legnagyobb harcértékű légifölény vadászrepülőgépét. Az előzetes hírek szerint a Raptor dinamikus bemutatót fog tartani, ezért kérdéses hogy a földön a statikus soron lesz e kiállított példány. Biztonsági okok miatt elképzelhető, hogy valamelyik angliai USAF bázisról fog a fairfordi légtérbe érkezni az F-22-es és bemutatóját követően oda is tér vissza.

A szintén szupertitkos B-2 Spirit esetében is azt a megoldást választották, hogy a gép egyenesen az Egyesült Államokban található hazai bázisáról repült át a RIAT-ra és néhány áthúzást követően vissza is repült oda. Csak remélhetjük, hogy az F-22 Raptor esetében nem alkalmazzák ezt a megoldást és a földön, közvetlen közelről is megcsodálhatjuk ezt a nagyszerű repülőgépet.