Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Fájdalomfegyver” Indiának

Szöveg: Háború Művészete / DefenseNews |  2011. február 16. 17:19

Az amerikai Raytheon cég SGPS (Silent Guardian Protection System – Csendes Védelmi Rendszer) típusú mikrohullámú fegyvert kínál az indiai hadsereg számára. A rendszer, mint ADS (Active Denial System) is ismert. A „fájdalomfegyver” gúnynévre keresztelt rendszer minimális sérüléseket okozva kiválóan alkalmas tömegoszlatásra.

A Silent Guardian Protection System a gyártó cég véleménye szerint a könnygáz, illetve a vízágyúk 21. századi megfelelője, amely eredményesen alkalmazható tüntetőkkel szemben úgy, hogy azok csak minimális sérüléseket szenvedjenek.
India azok után kezdett egy „biztonságosabb" fegyver után érdeklődni, miután 2010 nyarán Kasmirben egy India ellenes utcai tüntetés oszlatása során 114 ember vesztette életét.
A Raythen információja szerint a rendszert már több, meg nem nevezett kormány számára értékesítették.

A Raytheon tájékoztatása szerint a fegyver kínzó fájdalmat okoz, azonban akit eltalál, nem szenved maradandó sérülést, mint az előfordul a vízágyúk, a könnygáz vagy a gumilövedékek alkalmazása során, amelyeket gyakran használnak Indiában a tömegek oszlatása során. A rendszer a tömegoszlatás mellett egyéni célpontok ellen is hatásos.
Az ADS mikrohullámú sugarat bocsát ki, mely hőt generál a célterületen tartózkodó személyek bőrfelületén, akik ezt égető fájdalomként élik meg. Minél tovább éri őket a sugár, annál nagyobb fájdalmat okoz arra kényszerítve őket, hogy a veszélyeztetett területet mielőbb elhagyják. A rendszer a „halált nem okozó" fegyverek osztályába tartozik.

Az USA hadserege korábban azt tervezte, hogy az ADS-t Afganisztánban veti be tömegoszlatási céllal. A rendszer 2009-ben, HMMWV páncélozott csapatszállítóra telepítve érkezett meg Afganisztánba, azonban 2010-ben ki is vonták a hadműveleti feladatokból. Az USA védelmi minisztériuma döntését valószínűleg emberjogi szervezetek nyomására hozta meg, azonban hivatalosan nem indokolták a döntést.