Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyelem, kitartás, bajtársiasság

Szöveg: Tihanyi-Obál Mária főtörzsőrmester | Fotó: MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred |  2022. augusztus 23. 8:05

Lezárult az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred által szervezett és a Kaposvári Honvéd Sportegyesület közreműködésével megvalósított túlélő-erdei tematikájú honvédelmi tábor mindkét turnusa Bodrogon, a Frontvonal-Haditechnikai Kalandparkban.

kapott_tábor_mh64 (1)

A két tábori héten negyvenöt fiatal vett részt, Magyarország huszonkilenc településéről. A 15-18 éves diákok betekintést nyertek a katonák életébe és megismerték a fegyelem, a kitartás és a bajtársiasság érzését. A táborozókat a reggeli testnevelést követően elméleti és gyakorlati foglalkozások sora várta, ahol különböző katonai ismereteket sajátítottak el, valamint megtanultak egy csapatként küzdeni.

Július 25-én húsz fővel, majd augusztus 5-én huszonöt táborozóval indultak el a túlélő-erdei tábor idei turnusai. A laktanyai regisztrációt és a beöltözést követően a fiatalok munka-, tűz- és balesetvédelmi oktatáson vettek részt. A hétfő délelőtti programsorozatot fegyverzeti-gépjárműtechnikai bemutató tette színesebbé, délután a gyermekek – a táborvezetők instrukciói alapján – elsajátították a katonai sátrak építésének lépéseit, valamint a tűzgyújtás alternatív módszereit is gyakorolták.

kapott_tábor_mh64 (19)

A tábor második napján a táborlakók a Tabi Lövészegyesület vezetőjének légfegyver bemutatóján vettek részt, ahol bővítették elméleti és gyakorlati lövészeti ismereteiket. A délutáni foglalkozások során megismerkedtek a harcászati-, és vegyivédelmi ismeretek alapjaival, a gázálarc helyes használatával, a nap végén pedig a személyi álcázás gyakorlati kivitelezésével.

A harmadik nap délelőttjén a szennai Zselic Paintball és Lasertag csapata gondoskodott az izgalmas programról, utána a fiatalok airsoft lövészversenyen és akadálypályán mérhették össze tudásukat. Az este folyamán a táborlakók bővítették egészségügyi ismereteiket (sebesültellátás), majd az ellenőrző-áteresztő pont működésével ismerkedtek meg.

Csütörtökön a járőrbajnokságé volt a főszerep. A komplex feladat során lőgyakorlatot hajtottak végre airsoft fegyverekkel, gyakorló kézigránáttal célba dobtak, szennyezett terepszakaszon bizonyítottak gázálarcban, sebesültszállítási feladatot oldottak meg, valamint megtanultak akadályt leküzdeni lajhármászásban, kötélen. Mindezt egy 15 kilométeres menetvonalon, a zselici erdőkben. A menedéképítést és a víznyerést is gyakorolták, többféle módon.

kapott_tábor_mh64 (15)

A tábor záróprogramjára érkező szülők egy húszperces bemutató során megtekinhették, hogy mit tanultak gyermekeik a hét folyamán. Láthattak ellenőrző-áteresztő ponton személy és gépjármű átvizsgálást, „lázadók” lefegyverezését, sebesültellátást. A bemutató zárásaként a fiatalok menetdallal kápráztatták el a vendégeket. A táborzáró ceremónián az elismeréseket Gavlik Péter ezredes, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred parancsnoka adta át. Díjjal jutalmazták az airsoft és járőrbajnokságon legjobb eredményt elért táborozókat és átvette elismerését a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó fiatal is.

Komoly kihívásokkal néztek szembe a táborozók, de „túlélték” az öt bajtársias szellemben eltöltött napot és élményekkel gazdagodva tértek haza otthonaikba.