Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészültek a pápai repülésbiztosítók

Szöveg: Varju Kitti | Fotó: Dévényi Veronika |  2022. február 24. 8:54

Az év eleji időszak mindig mozgalmasan telik az MH Pápa Bázisrepülőtér (MH PBRT) Repülést Biztosító Századnál. Az elméleti és gyakorlati oktatáson alapuló tréninghetek célja az ismeretek felfrissítése, az új kollégák oktatása, a szakterületek kölcsönös megismerése, illetve felkészülés a várható és váratlan helyzetekre, esetleges problémákra.

aEE1A4108

Az MH PBRT Logisztikai Zászlóaljához tartozik a Repülést Biztosító Század, amelynek legfontosabb feladata biztosítani a Légi Kutató-Mentő Szolgálat működését és annak szolgálatban lévő helikopterének teljes körű kiszolgálását. Az itt szolgálatot teljesítő katonák sokrétű feladatrendszer végrehajtásáért felelnek. A repülőgépek földi mozgatása, irányítása, oxigéntöltése, szennyvízkezelése, illetve téli időszakban azok jégtelenítése is hozzájuk tartozik. Mindezen felül a bázis folyamatos repülő-műszaki fogadóképességének biztosítását, a műszaki kiszolgálást, a vészelfogó rendszer üzemeltetését, valamint a légi járművek utasainak be- és kiszállítását is a század végzi.

A repülésbiztosítók minden évet átfogó ismeretfrissítéssel kezdenek. A tréninghetek során a különböző szakterületek egymásnak tartanak elméleti és gyakorlati előadást az általuk üzemeltetett, kutató-mentő Mi-17-es helikopterről és az egyéb haditechnikai eszközökről, illetve a szolgálatok feladatairól.

EE1A4534

Az első hét fókuszában a forgószárnyas légijárművek álltak. A Mi-17-es mellett a nemrég hadrendbe állított Airbus H145M szerkezetéről, hajtóművéről, főbb berendezéseinek működéséről is szó esett. Emellett élesben is gyakorolták a helikopter aljára csatlakoztatható, több ezer liter víz szállítására alkalmas „Bambi Bucket” tűzoltó berendezés felhelyezését.

A második tréninghéten a szolgálatokkal kapcsolatos felkészüléseket hajtották végre. Többek között a folyékonyoxigén-töltés, a szennyvízkezelés, a különféle kiszolgáló berendezések és a repülőgépek mozgatását végző, úgynevezett „pushback” járművek működését is részletekbe menően átvették. Az elméleti ismeretfrissítés után a katonák élesben is végrehajtottak jégtelenítést és vontatást.

EE1A5039

A Repülést Biztosító Századhoz tartoznak a kutató-mentő szolgálatot adó ejtőernyősök is, akik kollégáikkal párhuzamosan, saját szakterületük vonatkozásában és a felcserek bevonásával tartottak számos elméleti és gyakorlati oktatást. Gyakorolták – többek között – a sebesültellátást, a gépbe történő csörlést, az esetleges vészhelyzeteket, a vízfelszíni és alpintechnikával történő mentést. A kutató-mentők az új, hidraulikus vágóberendezésüket is kipróbálták egy éles mentési gyakorlat szimulálásával.

Ezek a tréninghetek lehetővé teszik, hogy a teljes repülésbiztosító állomány közösen megvitassa az esetlegesen felmerülő műszaki hibákat, problémákat, illetve az azok kezelésére szolgáló technikákat. Az újonnan csatlakozó kollégáknak is kiváló alkalmat jelentenek ezek az átfogó oktatások, amikor is egyidejűleg láthatnak bele a század feladatrendszerébe.

EE1A5493

Az évindító felkészülésnek köszönhetően a repülésbiztosító katonák naprakész elméleti és gyakorlati tudással várják mindazokat a feladatokat, amelyek idén előttük állnak. Az alaposság és a precizitás jegyében ugyanúgy jutott figyelem a mindennapokban gyakrabban elvégzett rutinmunkákra és a ritkábban előforduló, váratlan helyzetekre is. A század készen áll arra, hogy a nap 24 órájában megfeleljen a felmerülő kihívásoknak.