Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felrobbant egy civileket és fegyvereket szállító konvoj

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. szeptember 6. 16:07

Legalább 35-en meghaltak és 37-en szenvedtek súlyos sérüléseket szeptember 5-én, hétfőn, amikor Burkina Faso dzsihadisták által elfoglalt északi részén egy civileket is szállító katonai konvoj robbanószerkezetbe ütközött – közölte a Száhel-övezet kormányzója.

A nyugat-afrikai államot hét éve tarja nyomás alatt dzsihadisták egy csoportja, a konfliktus már több mint 2000 emberéletet követelt, és 1,9 millió embert kényszerített arra, hogy elhagyja otthonát.

A robbanás akkor történt, amikor a katonák vezette konvoj az északi városoknak szállított ellátmányt a Bourzanga és Djibo közötti úton – olvasható Rodolphe Sorgo, a Száhel-övezet kormányzójának közleményében.

„Az egyik, civileket is szállító jármű rögtönzött robbanószerkezetnek ütközött, az áldozatok száma 35-re tehető, további 37-en sérültek meg” – nyilatkozott a kormányzó. Egy djibói lakos szerint „több tucat járművet, köztük teherautókat és buszokat is” ért találat.

Dzsihadista csoportok a közelmúltban hasonló támadásokat hajtottak végre az északi városokba, Doriba és Dzsibóba vezető utakon is. Augusztus elején ugyanezen a területen 15 katona halt meg egy hasonló robbanás következtében.