Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fény az éjszakában

TÁTISZ-4 kiképzés Szentesen

Szöveg: Farkas Anita hadnagy | Fotó: Janó Miklós őrmester |  2021. január 30. 8:02

Kéthetes kiképzést szervezett az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred annak érdekében, hogy a katonák biztonságosan kezeljék a TÁTISZ-4 típusú szektormegvilágító berendezést. A résztvevők a berendezés telepítési, bontási és szállítási folyamataival is megismerkedtek.

TÁTISZ-4 kiképzés  (14)

A TÁTISZ-4 egy utánfutóra helyezett tábori térmegvilágító berendezés. Az utánfutóra egy tíz méteres, sűrített levegővel kitolható árbóc van felszerelve. Tetején négy darab, egyenként 750 W teljesítményű, halogén izzó szolgáltatja a világítást a kívánt munkaterületen. Az utánfutó saját villamosenergia előállítására alkalmas berendezéssel rendelkezik, ezért működtetése nincs helyhez kötve, ugyanakkor arra is alkalmas, hogy külső elektromos hálózatról üzemeljen.

A térmegvilágító berendezés számos helyzetben bizonyította már praktikusságát: a határzár megépítése során például az éjszakai műszak munkafeltételeit biztosította.

A felkészítésen a - műszaki ezred katonái mellett - az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, valamint az MH 59 Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis katonái vettek részt.