Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Foglyokat engedett szabadon az Iszlám Állam

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. május 31. 10:45

Több mint egy hónapnyi fogvatartás után szabadon engedtek az emberrablók tizennégy egyetemistát és oktatót hétvégén Nigériában - közölték hivatalosan. Az utóbbi időben számos hasonló emberrablás történt Afrika legnépesebb országában, és emiatt több iskolát bezártak a hatóságok.

A most elengedett diákokat és oktatókat április 20-án rabolták el a Kaduna állambeli Greenfield Egyetemről. A hatóságok szerint elrablásukkor egy ember meghalt, fogva tartásuk közben pedig a gonosztevők meggyilkoltak öt diákot, mert több százezer dollárt követeltek váltságdíjként szüleiktől, és ennek így akartak érvényt szerezni.

Az nem derült ki a hivatalos nyilatkozatokból, hogy a váltságdíjat megkapták-e, de egyes szülők korábban arról számoltak be helyi lapoknak, hogy tárgyalnak a túszejtőkkel, és azt állították, hogy a nigériai kormány kifizette a váltságdíjat. A tizennégy diákot és oktatót most egy út mentén engedték szabadon.

Emberrablók május elején is szabadon engedtek huszonkilenc olyan diákot az északnyugati Kaduna államban, akit március elején raboltak el egy szakiskolából. Egy szülői szervezet azt állította, hogy a kormány váltságdíjat fizetett értük, de ezt hivatalosan senki nem erősítette meg.

Nigéria északnyugati részén december óta több mint hétszáz embert hurcoltak el iskolákból iszlamista terrorcsoportok és más bűnbandák. Az iszlamisták azért teszik, hogy a foglyul ejtett lányokat és nőket házasságra kényszerítsék embereikkel, vagy arra, hogy öngyilkos merényletet kövessenek el, másokat pedig dolgoztatnak. A bűnszervezetek váltságdíjért rabolnak el gyerekeket, fiatalokat.