Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Főhajtás két kiváló tudós katona előtt

Szöveg: Tóth Ádám | Fotó: Druzsin József őrnagy |  2024. április 22. 8:48

Bár nem kell minden katonának tudósnak lennie, de minden tudós katonára igenis szükség van – fogalmazott dr. Hegedűs Henrik tartalékos alezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság (MHTT) általános elnökhelyettese Kecskeméten, az MH Repülőorvosi Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézetben (RAVGYI), a prof. dr. Szabó József vezérőrnagy és dr. Merényi Gusztáv altábornagy emléktáblájánál tartott koszorúzáson.

202404_Kecskemét_koszorúzás_DJ (3)

Köszöntőjével dr. Hegedűs Henrik nem protokolláris, inkább bajtársias, baráti légkörben nyitotta meg a megemlékezést. Prof. dr. Szabó József tábornok emléktáblájánál dr. Hegedűs Ernő alezredes, az MHTT Légierő Szakosztály elnöke beszédében kiemelte, hogy a tábornokot katonai pályafutása során az alezredesi rendfokozatig minden egyes rangban soron kívül léptették elő, illetve 31 különféle kitüntetés és elismerés fémjelezte katonai pályáját.

Hangsúlyozta azt is, hogy hadtudósként is jelentős munkásságot tudhat magáénak: 1969-ben védte meg a hadtudományi kandidátusi értekezését, 1988-ban megszerezte a Magyar Tudományos Akadémia doktora tudományos címét, nevéhez több lexikon is kötődik, illetve több mint 200 tudományos publikációja jelent meg. Közvetlenül felelt a magyar űrhajós-jelöltek (Farkas Bertalan és Magyari Béla főhadnagyok) kiválasztásáért és felkészítéséért, ott volt a Farkas Bertalannal felszálló űrhajó startjánál és szerencsés földet érésénél egyaránt.

202404_Kecskemét_koszorúzás_DJ (2)

Dr. Merényi Gusztáv emléktáblájánál mondott beszédében, a RAVGYI képviseletében dr. Sasi Ágnes orvos ezredes kiemelte, hogy az orvos altábornagy azokat a repülőorvosi képességeket teremtette meg, amiket a Magyar Honvédség és a honvédség repülő főszakorvosa, illetve kollegái a mai napig használnak, az elhunyt vezetésével olyan kiváló repülőorvosi kar jött létre, amelynek szakmai munkáját nemzetközi elismerés is övezte. 1938-ban megszervezte az első barokamrával felszerelt magassági kísérleti állomást, ahol a nagy magasságban bekövetkező dekompresszió és oxigénhiányos állapot kérdéseit vizsgálta.

Merényi Scholtz Gusztáv a magyar katonai repülőorvostan életre hívásával és megszervezésében szerzett elévülhetetlen érdemet, Trianon után gyakorlatilag a semmiből egy korszerű repülőegészségügyi szolgálatot teremtett. Dr. Merényi Gusztáv orvos altábornagy, a magyar repülőorvoslás kiemelkedő alakja volt – szögezte le beszédében dr. Sasi Ágnes.