Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban a logisztika

MAGLITE 2022/2 Többnemzeti Összhaderőnemi Logisztikai Kiképzés

Szöveg: Venekei József Péter ezredes | Fotó: Németh-Zsohár Agnieszka őrnagy |  2022. december 9. 11:14

A közelmúltban zajlott le az évente két alkalommal megrendezett kiképzési programsorozat, a MAGLITE Többnemzeti Összhaderőnemi Logisztikai Kiképzés magyarországi szakasza a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson. A képzési program 1996-ban kezdődött, és sikere immár 26 éve töretlen. A kiképzés angliai szakaszán november végén 30 brit, egy észt, egy francia, egy kanadai és két magyar tiszt vett részt.

IMG_2640

A brit Védelmi Logisztikai Iskola bázisán, az angliai Winchester melletti Worthy Down Camp-ben végrehajtott Összhaderőnemi Logisztikai Műveletek tanfolyam alapvető célja az volt, hogy rávilágítson a logisztikai tervezés összhaderőnemi aspektusaira és fontosságára a műveletek tervezése során. A kiképzés magyarországi részén a 38 külföldi résztvevő és instruktor mellett az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai műveleti logisztika mesterképzési szak oktatói és négy hallgatója vett részt.

A résztvevők három munkacsoportra osztva dolgozták ki egy humanitárius segítségnyújtási és katasztrófa elhárítási művelet (HADR) logisztikai támogatási feladatait egy képzelt afrikai ország területén. A kiképzésre kialakított hadműveleti helyzetbeállítás egy béketámogató művelet forgatókönyvén alapult, amelynek alapját az ENSZ és egy „fiktív” állam kormányának közös felkérése alapján, humanitárius feladatok megszervezése képezte. A felhatalmazás alapján kijelölt műveleti terület valós földrajzi környezetben, de feltételezett határokkal, államokkal és vallási-etnikai összetétellel rendelkezett. A feladat magában foglalta a végrehajtására kijelölt erők műveleti területre történő stratégiai átcsoportosítását és a műveleti logisztikai támogatási lánc megszervezését.

A kiadott feladatnak megfelelően, a brit és magyar erők nemzetközi és nem kormányzati szervezetekkel együttműködve a kialakult humanitárius válsághelyzet kezelése céljából segélyszállítási és ivóvíz biztosítási műszaki feladatok végrehajtását tervezték meg. A három munkacsoport feladata az volt, hogy a logisztikai műveleteket irányító parancsnok (CJFLogO) részére a humanitárius válság feloldása érdekében külön-külön, egy-egy cselekvési változatot dolgozzon ki. A kidolgozott cselekvési változatok érdekességét a csoportonként eltérő kezdeti műveleti peremfeltételek különbözősége adta. A résztvevők a kiképzési feladat során megismerték és gyakorolták az összhaderőnemi műveletek döntéshozatali és tervezési folyamatait (MDMP), illetve a többnemzeti törzsekben folyó munkamódszereket.

A képzési program zárásaként minden munkacsoport jelentést tett a részére meghatározott peremfeltételek szerinti cselekvési változatról. A jelentéseket a brit Védelmi Logisztikai és Személyügyi Iskola (DCLPA) parancsnoka az összhaderőnemi logisztikai műveleti főnök (CJFLogO) szerepkörében, Lee Daley dandártábornok fogadta.