Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Földön, vízen, levegőben

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. augusztus 21. 9:15

Nagyszabású, látványos bemutatóval köszöntötték a Tisza partjára kilátogatókat augusztus 20-án a Szolnok helyőrségben állomásozó katonai alakulatok. A város lakóinak és ideérkező vendégeinek most első alkalommal mutatkoztak be a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis - a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként, a forgószárnyas képességfejlesztés érdekében beszerzett - Airbus H145M könnyű helikopterei.

xIMG_1717

Szent István királyunk emléke előtt idén is együtt tisztelgett Szolnok a „katonáival”. A mindig nagy érdeklődéssel várt, idén estébe nyúló vízi- és légi parádén a helyőrségben állomásozó alakulatok ismét fergeteges programmal lepték meg a Tisza-partot zsúfolásig megtöltő közönséget.

A bemutató az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis három Zlin kiképző repülőgépe, egy Mi-17, két Mi-24, egy AS-350B és öt H145M típusú helikopter alkotta kötelék tisztelgésével kezdődött. A nyitóképet követően pedig az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis ejtőernyős tisztjei és altisztjei ereszkedtek le az alakulatuk, az MH 2. Különleges Rendeltetésű Dandár, Szolnok város, a Szolnoki Szakképzési Centrum, a NATO zászlajával és a magyar lobogóval.

xIMG_1831

A dinamikus program keretében Mi-24-es és H145M helikopterek kápráztatták el a fizika törvényeinek határait feszegető látványos show-jukkal a közönséget, egy harcászati bemutató idejére pedig fiktív hadműveleti területté alakult az ország minden tájáról érkezett vendégek előtti folyószakasz. Az MH 2. Különleges Rendeltetésű Dandár katonái által végrehajtott szituációs gyakorlat forgatókönyve szerint ugyanis nagy mennyiségű fegyvert és lőszert szállító ellenséges hajó közeledését észlelték. A különleges műveleti csoport tagjai Zodiac 850PRO nagyteherbírású csónakokkal közelítették meg hátulról az ellenséges célobjektumot, majd - a hajót folyamatosan tűz alatt tartva – átszálltak rá, elfoglalták a fedélzetét és ártalmatlanították a személyzetet. A gépházban lezajlott rövid tűzharc során azonban egy különleges műveleti katona megsérült, akit csörlővel helikopterbe emelve szállították a kijelölt katonai egészségügyi ellátó helyre.

Az augusztus 20-ai szolnoki ünnepi program katonai blokkja zárásaként öt H145M helikopter ereszkedett pár méterre a Tisza fölé, majd látványos „balettel” köszöntek el a nézőktől, akik tapssal jutalmazták a fergeteges bemutatót. A légi bemutatót Daróczi Endre alezredes irányította, a földön, a vízen és a levegőben látottakat Fidel Ákos százados és Csontos Zoltán őrnagy kommentálták. A rendezvényen részt vett a helikopterbázis pilótáinak kiképzését 2019-től támogató francia oktató, Geurge Alauza is.