Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Galaxy szállított haza egy Afganisztánban meghibásodott vadászgépet

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. augusztus 28. 14:16

2011. augusztus 18-án először fordult elő, hogy egy amerikai vadászrepülőgép egy C-5 Galaxy gyomrában repüljön vissza az USA-ba. A szenvedő fél egy F/A-18 Super Hornet volt, amely még márciusban olyan mértékű meghibásodást szenvedett, hogy azóta nem repülhetett.

A gép Kandahar repülőterén hajtott végre kényszerleszállást, melynek során a fékek annyira felmelegedtek, hogy megállás után tűz ütött ki. Ezt ugyan a tűzoltók sikeresen eloltották, a törzs jobboldali része mégis megsérült.

Kisebb meghibásodások esetén az általános eljárás az, hogy a gép saját szárnyain repül vissza az Egyesült Államokba, viszont ez esetben a Super Hornetet repülésképtelenné nyilvánították, így egy C-5-ös segítségével került vissza egy San Diego melletti haditengerészeti légitámaszpontra. Mivel korábban ilyenre még nem került sor, így a feladatot a Kaliforniából érkezett szállítógép rakodómesterei nem vették félvállról. Végül a feladatot sikeres végrehajtották, a Hornet pedig áteshet a szükséges javításokon, amely a szállítási költségekkel együtt körülbelül egy új gép árának (65 millió dollár) harmadát teszi ki.