Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Görög-magyar emlékművet avattak Peta-ban

Szöveg: athéni véderőattasé |  2021. június 23. 6:09

Magyar hősi emléktáblát avattak a kétszáz évvel ezelőtt, 1821-ben kezdődött görög szabadságharcban résztvevő magyar filhellén katonák emlékére június 20-án, vasárnap a görögországi Peta városában.

Görög-magyar emlékmű (1)

Görögország történetében kiemelten fontos esemény volt a kilencéves szabadságharc kirobbanása 1821-ben. A sikeres szabadságharc befejeztével jöhetett létre az a görög nemzeti bázis, amiből kifejlődhetett a mai Görögország. A nemzetközi összefogással támogatott harcok láncolatában több magyar katonaviselt és civil személy is harcolt, feláldozva életét a görög nép szabadságáért. A több mint négyszáz éves török elnyomás ellen - a nemzetközi filhellén mozgalom keretében - Dessewffy Károly huszárkapitány is hősiesen küzdött a magyar katonák közt a Peta-i csatában.

Görög-magyar emlékmű (5)

Az emlékmű avatását - az athéni Magyar Nagykövetség közreműködésében, valamint a 2020-ban újranyitott Katonai Attasé Hivatal támogatásával - Peta város kezdeményezte. A közös polgári és katonai megemlékezésen a 32-es Gyalogos Kompánia Hagyományőrző Egyesület négy „katonája” mellett, az Ioannina-ban szolgálatot teljesítő öt magyar EU Frontex-es rendőrtiszt is részt vett. A görög nemzetvédelmi vezérkart Siorentas Christos dandártábornok, a Ioannina-i 8. Gépesített Lövészdandár parancsnoka, a görög parlamentet Gkokas Christos, Arta megye képviselője, a görög kormányt pedig Georgios Stylios, digitális kormányzati miniszterhelyettes képviselte.

Görög-magyar emlékmű (13)

Az ünnepségen Haupt Erik athéni nagykövet, Urbán László ezredes, véderő-, katonai és légügyi attasé, Ulrih József rendőr százados, valamint a görög városi, megyei és országos filhellén, katonai és politikai képviselők megkoszorúzták az újonnan felállított emlékművet. A megemlékező beszédeket követően Rozina Vavetsi, Peta város vezetője a város díszpolgárává avatta Haupt Erik nagykövetet, aki már évek óta magas szinten ápolja a görög-magyar kétoldalú kapcsolatokat. A magyar delegáció emlékül katonai ajándéktárgyat adott át a város vezetőségének.