Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gripen a börgöndi repülőnapon is

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. szeptember 12. 21:33

H145-ös helikopter, Zlin 242-es kiképző repülőgép, Mi-17-es helikopter, Gripen vadászgép, valamint katonai toborzók és ejtőernyősök képviselték a Magyar Honvédséget a börgöndi repülőnapon, szeptember 12-én, vasárnap.

borgond  (16)

A rendezvény megnyitóján Szabó István honvédelmi államtitkár kiemelte: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként megújult a légierő. Mindezt pedig a kecskeméti repülőnap után, kisebb léptékben, de ismét láthatta is az érdeklődő közönség.

„A társadalomból építkezünk, a magyar embereket szolgáljuk, ezért nagyon fontos az, hogy meglegyen az a fajta nyitottság, bizalom, ami nekünk nagyon fontos ahhoz, hogy ellássuk feladatainkat. Mi azon dolgozunk a Honvédelmi Minisztériumban, hogy a magyar emberek, a magyar társadalom, annyira tisztelje és becsülje a katonáinkat, mint amennyire a katonáink szeretik a hazájukat. Mi Magyarország békéjét és biztonságát őrizzük” – fogalmazott az államtitkár.

borgond  (5)

Szabó István aláhúzta: a katonák is nagyon sokat dolgoztak elhivatottan azért, hogy a járványhelyzet enyhülésével a maihoz hasonló rendezvényeket lehessen tartani. Hozzátette: hazánk biztonságos ország, de éppen azért kezdtük el a fentebb említett nagyívű programot, hogy ez így is maradjon.

„Az a célunk, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó hadereje legyen, és – mint azt Kecskeméten láthatták, és részben itt is láthatják – jó úton haladunk” – zárta beszédét az államtitkár.

borgond  (18)

A megnyitón jelen lévő dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Varga Tamás országgyűlési képviselő, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, és Szilády Dezső, a repülőnapot szervező Albatrosz Repülőegyesület Elnöke egyaránt köszönetet mondott a katonák segítségéért, helytállásáért, és kiemelték a közelmúltban, Afganisztánban nyújtott teljesítményüket is.

A repülőnap keretében Szabó István, Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke is koszorút helyezett el a repülősök emlékművénél. A civil és honvédségi dinamikus és statikus bemutatókkal ötvözött napon résztvevők információkat kaphattak az önkéntes és szerződéses katonai szolgálat lehetőségeiről is.