Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorlattámogatás mesterfokon

A Swift Response 2021 gyakorlat és az MH Pápa Bázisrepülőtér (2. rész)

Szöveg: Varju Kitti | Fotó: Dévényi Veronika |  2021. június 4. 9:22

Május első két hetében a Swift Response 2021 elnevezésű gyakorlat műveleteinek az egyik központi helyszíne és fő közreműködője volt az MH Pápa Bázisrepülőtér. A több nemzet együttműködését igénylő, komplex műveleti feladat sikeres végrehajtása széles körű helyi koordinációt és irányítást igényelt. Ezt az összetett munkát a pápai katonai szervezetnél első alkalommal felállított Gyakorlat Támogató Csoport menedzselte. Cikksorozatunk második részében e csoport tevékenységét mutatjuk be.

GYTCS_IMG_6183

Az MH Pápa Bázisrepülőtér a Defender Europe 21 elnevezésű gyakorlatsorozat részeként megtartott Swift Response 2021 gyakorlat egyik fő magyarországi helyszíneként kiemelt feladatokat látott el. Széles körű helyi szintű támogatást biztosított az amerikai hadsereg és légierő – elsősorban éjszakai – éles műveleteihez, amelyek során közel kétezer ejtőernyős katonát és több száz tonnányi felszerelést juttattak el C-17-es és C-130-as szállító repülőgépeken Pápáról Bulgáriába.

A nagyszabású gyakorlat sikeres megvalósítása mögött számos szakember elkötelezett munkája állt, akik fáradhatatlanul dolgoztak a feladatok teljesítésén és az esetlegesen felmerülő problémák hatékony kezelésén. A Swift Response 2021 során több olyan pápai katona teljesített szolgálatot, akik az öt évvel korábbi, szintén a bázisrepülőtéren megrendezett, de a mostaninál kisebb volumenű Swift Response 17 gyakorlaton is részt vettek, és hasznos tapasztalatokat szereztek. Már akkor felmerült az igény napi szintű koordinációs értekezletekre, amelyeken a szolgálatok aktuális információkkal tájékoztatták a bázis vezető állományát.

GYTCS_IMG_6874

Az idei Swift Response 2021 gyakorlaton ebből a korábbi elképzelésből született meg a Gyakorlat Támogató Csoport (GYTCS) létrehozásának ötlete. A csoportban hatan - Péter Tamás százados, Mátyás Botond Hunor főhadnagy, Bálint Ferenc hadnagy, Rajcsányi Gyula hadnagy, Tóth István törzszászlós és Takács Tamás törzsőrmester - teljesítettek váltásos szolgálatot; a gyakorlat fő időszakában a nap 24 órájában, a hét minden napján rendelkezésre álltak. Szintén a GYTCS tagjai voltak Koch János százados, a Defender Europe 21 helyi projektkoordinátora, Kopeczky Péter őrnagy, a Repülésbiztonsági Főnökség vezetője és Paksi Sándor százados, a Légiforgalmi Irányító Központ parancsnoka.

A gyakorlat előkészítése több mint egy évet vett igénybe, ennek során párhuzamosan zajlott a hadműveleti és logisztikai tervezés. Ebben a fázisban a pápai katonai szervezet bemutatta, hogy milyen feltételeket tud biztosítani, milyen képességeket tud felajánlani, így a másik fél előre láthatta, milyen körülmények között hajtható végre a tervezett művelet. Az előzetes helyszínbejárásokat és a kétoldalú egyeztetéseket követően körvonalazódtak a konkrét igények, például a szükséges üzemanyagmennyiség, a használni kívánt épületek és a technikai eszközök köre.

A gyakorlat ténylegesen idén március végén kezdődött el a művelet infrastrukturális támogatását jelentő helyszínek, például a sátortáborok és az étkezősátor kiépítésével. Már ezek a feladatok is nagy mennyiségű anyag mozgatását, saját eszközök biztosítását, épületek átadását igényelték. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hatályos előírások miatt is külön koordináció volt szükséges.

GYTCS_IMG_6215

A Swift Response 2021 kiemelt feladatai május 1-.15. között zajlottak. Az éjszakai műveletek miatt másfajta időszámításhoz kellett alkalmazkodni a katonáknak: a hétköznapokon megszokottaktól eltérően, elsősorban éjjeli művelettervezési és végrehajtási feladatciklusokkal kellett számolni. Bár a tervezett hadműveleti feladatok napi szinten akár többször is változtak, a pápai katonák gyors reagálása és problémamegoldási készsége garantálta a műveletek végrehajthatóságát.

„A rugalmasság, a türelem és a proaktív hozzáállás elengedhetetlen volt a részünkről. Amikor felmerült valamilyen probléma, nem azt mondtuk, hogy mit nem lehet, hanem mindig igyekeztünk megoldási javaslattal élni. A gyakorlatban résztvevő kollégáim mindvégig lelkesen és pozitívan álltak a feladatokhoz, nem teherként élték meg ezt az egyébként extrém helyzetet, hanem konstruktív együttműködésre törekedtek az amerikai féllel a közös feladat sikeres végrehajtása érdekében. Ennek is köszönhető, hogy egyenrangú partnernek tekintettek minket, és nap mint nap elismerték a munkánkat” – mesélte Koch János százados.

A Gyakorlat Támogató Csoport tette lehetővé azt is, hogy a külföldi résztvevők bármilyen kérdés vagy igény esetén az itt szolgálatot teljesítő pápai szakemberekhez fordulhattak. „Jelentősen egyszerűsítette a kommunikációt, hogy mindenki egy központi helyen kaphatott válaszokat, továbbá a csoporton keresztül támaszthatott igényeket, és tervezhetett feladatokat. A reggeli koordinációs értekezletek meghatározó pontjai lettek a napoknak, mert ezeken az alkalmakon a résztvevők megoszthatták az aktuális tapasztalatokat, és egyeztethették a szükséges igényeket a civil és katonai logisztikai, valamint hadműveleti vonatkozásban. Ezeknek köszönhetően tervezhetőbbé váltak a feladatok és az állomány létszáma” – mondta el Turzó Lajos alezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokhelyettese, hozzátéve: a GYTCS jelentőségét az is erősítette, hogy a pápai katonák valós idejű információkkal dolgoztak, ezáltal is garantálva a gyors és hiteles tájékoztatást.

GYTCS_IMG_7308

A gyakorlat az amerikai szállító repülőgépek távozásával nem ért véget Pápán. Utána még folyt a logisztikai feladatok koordinálása és számos, a bázisrepülőtéren kialakított ideiglenes települési helyszín felszámolása. Emellett folyamatos a tapasztalatok kiértékelése, ami meghatározó folyamat a jövőbeli gyakorlatok minél gördülékenyebb tervezése és megvalósítása érdekében.

A Swift Response 2021 során felmerült új és váratlan szituációk elemzésének tapasztalatai nemcsak az MH Pápa Bázisrepülőtér, hanem a Magyar Honvédség szintjén is felhasználhatók, ezzel is elősegítve a még hatékonyabb előkészítést és a problémák előzetes kezelését.

A pápai alakulat feladatrendszerében egyre inkább meghatározó szerepet kapnak a nemzetközi szintű, komplex gyakorlatok. A katonai szervezet már ma is a térség egyik legkorszerűbb, nemzetközileg elismert, világszínvonalú katonai repülőterét üzemelteti. Alapvető cél, hogy az infrastruktúra tovább fejlődjön, ezáltal a katonai műveleti feladatok minél szélesebb körét a lehető legmagasabb színvonalon tudja kiszolgálni egy, a 21. század igényeinek teljes mértékben megfelelő bázis. A pápai légikikötő folyamatos korszerűsítésen megy keresztül, ennek eredményeképpen a jövőben egyre összetettebb vállalásoknak tud maradéktalanul megfelelni.

(Vége.)

Címkékgyakorlat
Kapcsolódó cikkek
PBRT-katonák_IMG_9585

Éjjel-nappal gyakorlatra készen

2021. június 3. 19:16