Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadbíróság elé állítják a Tamil Tigrisek legyőzőjét

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 10. 9:01

Katonai jellegű bűncselekmények elkövetésének vádjával haditörvényszék elé állítják Szárát Fonszeka tábornokot, a Srí Lanka-i hadsereg volt parancsnokát, a szigetországban legutóbb megrendezett elnökválasztás vesztesét – közölte egy illetékes kedden. A névtelenségbe burkolózó nyilatkozó elmondta: a tábornok már nem számít aktív katonának.

Lapértesülések szerint azért állítják bíróság elé, mert államcsínyt készített elő. Fonszeka a hivatalos adatok szerint 17 százalékkal kevesebb szavazatot szerzett a januárban megtartott elnökválasztáson, mint a győztes, Mahinda Radzsapaksze hivatalban lévő államfő.

Fonszeka azt állította választási veresége után, hogy a hatóságok zaklatják a munkatársait, visszahívták 80 fős testőrségét – ezzel, mint mondta, veszélybe sodorták az életét – és nem hagyhatja el az országot. A tábornok tavaly még nemzeti hősnek számított, miután májusban ő vezette győzelemre a hadsereget a tamil lázadók ellen indított hadjáratban.

Radzsapaksze elnök kedd éjféli hatállyal föloszlatta a parlamentet, mintegy két hónappal előbbre hozva az esedékes választásokat. Az időpont kiírása az országos választási bizottság feladata lesz.