Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Használt Rafale F3R gépeket vásárol Horvátország

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. június 7. 19:50

Május végén Andrej Plenković horvát miniszterelnök jelentette be, hogy 12 darab használt Dassault Rafale F3R típusú vadászrepülőgépet vásárolnak Franciaországtól, összesen 999 millió euró értékben.

rafale_1

A kormány összesen négy ajánlat közült választott, a franciákét találta legjobbnak. Versenyben volt még az amerikai F-16 Block 70, a svéd Gripen C/D és az izraeli F-16 C/D Block 30. A miniszterelnök biztos benne, hogy jól választottak, elmondása szerint a legolcsóbb ajánlattal a legjobb típus kerül majd Horvátországba.

A 10 darab együléses és 2 darab kétüléses géppel hosszútávra terveznek, várakozásaik szerint a többfeladatú Rafale-okkal 30-40 évre biztosítottá válnak a legfontosabb légi képességek, és ezzel Horvátország a NATO-ban betöltött pozícióját is erősíti. Ezzel első alkalommal teljesül az a cél, hogy a GDP 2 százalékát fordítsák védelmi célokra, amely minden NATO tag számára általános célkitűzés.

A gépek leszállítása mellett a franciák ajánlata egy alap fegyverzeti csomagot, földi berendezéseket, alkatrészeket, a személyzet képzését, egy szimulátort is magában foglal, a gyártó pedig három évig szakembereket és szoros együttműködést biztosít a horvátok részére.

A horvátok által jelenleg üzemeltetett MiG-21-esek üzemideje 2024-ben lejár, így addig mindenképpen szükséges az új típus üzembeállítása.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika