Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hat halott, hetvenöt sebesült Colombóban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. május 16. 11:15

Hatan meghaltak és 75-en megsebesültek pénteken Srí Lanka fővárosában, Colombóban egy öngyilkos merényletben. Az elkövető motorkerékpárjával belerohant egy rendőröket szállító buszba.

A merénylő feltehetően a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szakadár mozgalomhoz tartozott – közölte a hadsereg szóvivője.

A robbantásban hat rendőr vesztette életét, a sérültek között járókelők is vannak. A támadást Colombo egyik üzleti negyedében, egy forgalmas utcán követték el. A kerület többször volt már tamil támadások célpontja, itt található egyebek mellett Mahinda Radzsapaksze elnök hivatalos rezidenciája, a Hilton szálloda és egy óriási irodaház.

Az Európai Unióban és az Egyesült Államokban terrorszervezetnek minősített LTTE számláját több mint 240 öngyilkos merénylet terheli.

A hindu tamilok 1972 óta harcolnak a 75 százalékban buddhista szingalézek lakta ország északi-északkeleti részén önálló államuk megteremtéséért; az összecsapások az utóbbi három évtizedben 60-70 ezer áldozatot követeltek.

A mostani merényletet olyan időszakban követték el, amikor a kormányerők fokozták offenzívájukat a tamil felkelők ellen az északi országrészben.