Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hathónapos tűzszünet Kolumbiában a főbb fegyveres csoportokkal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. január 2. 17:52

A kolumbiai kormány hathónapos tűzszünetet kötött az ország öt legjelentősebb fegyveres csoportjával, illetve drogbandájával – jelentette be szilveszterkor Gustavo Petro kolumbiai elnök.

„Kétoldalú tűzszünetet kötöttünk a Nemzeti Felszabadítási Hadsereggel (ELN), a Segunda Marquetaliával, a Központi Vezérkarral, a Kolumbiai Gaitanista Önvédelmi Erőkkel (AGC) és a Sierra Nevada Önvédelmi Erőkkel január 1-jétől június 30-ig terjedően, és ennek meghosszabbítása a további tárgyalások eredményétől függ” – jelentette be egy Twitter-üzenetben az államfő szombaton. Az elnök hozzáfűzte, hogy a tűzszüneti megállapodás betartását nemcsak nemzeti, hanem nemzetközi szinten is ellenőrizni fogják.

Kolumbia augusztusban hivatalba lépett baloldali kormánya novemberben újrakezdte az előző kormány által 2019-ben felfüggesztett béketárgyalásokat a fegyveres csoportokkal.

Az 1964-ben Ernesto „Che” Guevara és a kubai forradalommal szimpatizáló szakszervezeti tagok és diákok által alapított ELN az utolsó, még aktív kolumbiai gerillacsoport.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) már 2016-ban békemegállapodást írt alá a kormánnyal. Az ELN-nek mintegy 2500 fegyverese van, ők főleg a venezuelai határvidéken és a csendes-óceáni partvidéken garázdálkodnak.

A Segunda Marquetalia és a Központi Vezérkar a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szakadár csoportjai. Az AGC pedig Kolumbia fő drogbandájának, a Clan del Golfónak a fegyveres szárnya.