Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatvan éve szolgálják a hazát a zene eszközével

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Tóth László |  2022. február 14. 15:53

Megalakulásának hatvanadik évfordulója alkalmából tartott ünnepi állománygyűlést az MH Központi Zenekar február 14-én, hétfőn, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

TOT_9251

Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka ünnepi beszédében kiemelte: az évforduló kiváló alkalom arra, hogy értékeljék a Magyar Honvédség meghatározó zenekarának hatvan évet felölelő tevékenységét és méltassák az elért eredményeket. „Az állománygyűlés azt a célt is szolgálja, hogy a honvédség szerteágazó szakmai közösségei büszkén mutatkozzanak be a nyilvánosságnak, hírt adva hivatásuk történetéről és szeretetéről” – emelte ki, majd a zenekar 1962-es megalakulásáról is megemlékezett.

„A külügyi és katonai kapcsolatrendszerek megerősödése érdekében szükség volt egy olyan együttes felállítására, amely szakmai színvonalát és működését tekintve méltó módon helytáll a nemzetközi protokolláris feladatokban is. A hat évtized alatt a zenekar összetartó egységként, motivált közösségként képes volt bizonyítani, hogy az együttes a magyar katonazene zászlóshajója és a Magyar Honvédség egyik frekventált alakulata. A katonazenészek szakmai elkötelezettsége és felkészültsége fontos a honvédség mindennapjaiban. Hivatásuk a zene sajátos eszközével, értékformáló hatásával jelentős mértékben hozzájárul a katonaélet teljességéhez, a hazaszeretet és az ország kulturális életének kifejezéséhez” – hangsúlyozta a dandárparancsnok. Hozzátette, hogy a hazai és nemzetközi koncerteken, illetve találkozókon elért sikerek bizonyítják a kulturális misszió fontosságát, mindezzel erősítve a honvédség társadalmi megbecsültségét.

TOT_9189

A beszédet követően elismeréseket adtak át, majd ünnepi műsor következett. A rendezvényen – mások mellett – Szabó Imre alezredes, a zenekar karmestere, Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere; Csipszer Tibor alezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár megbízott törzsfőnöke; Balázs Tibor főtörzszászlós, a budapesti dandár vezénylőzászlósa, valamint Kiss Dezső nyugállományú ezredes, a központi zenekar jubileumi kiadványának szerzője is részt vett.